Ruoan käsittelyssä ja säilytyksessä kannattaa olla tarkkana.
Tietyt ruoat aiheuttavat ruokamyrkytyksen todennäköisemmin kuin toiset. Hyvä hygienia ja katkeamaton kylmäketju ehkäisevät vatsatauteja.
Vihreät lehtivihannekset
Salaatti, pinaatti, kaali ja lehtijuurikas ovat kaikki potentiaalisia ruokamyrkytyksen aiheuttajia. Muista pestä vihannekset aina kunnolla ja katsoa, ettei lehtien väliin jää multaa.
Pidä huoli myös käsien pesusta. Lihan käsittelyn jälkeen ei saa siirtyä salaatin repimiseen ilman kunnollista käsienpesua.
Kananmunat
Kotimaisia kananmunia voi Elintarviketurvallisuusviraston mukaan syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa ja majoneesia, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella.
Sen sijaan ulkomailla kananmunia ei kannata syödä raakana. Bakteeri voi lymyillä kananmunan sisällä, joten munien kypsentäminen on tarpeen.
Liha
Kypsennä liha kunnolla, sillä raa’assa lihassa on ruokamyrkytyksen riski. Käytä lihalle aina omaa leikkuulautaa, älä siis leikkaa leipää tai kasviksia samalla laudalla, jolla olet käsitellyt raakaa lihaa.
Marjat
Ulkomaiset pakastemarjat voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen, minkä takia Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina.
Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.
Tilamaito
Raakamaito on pastöroimatonta maitoa. Pastöroimattomassa maidossa voi esiintyä erilaisia ihmiselle tautia aiheuttavia bakteereja, kuten EHEC -bakteereita, kampylobakteereita, Listeria monocytogenes ja Yersinia enterocolitica -bakteereita ja salmonellaa. Raakamaidossa voi myös olla viruksia tai esimerkiksi toksoplasma-loisia.
Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee, ettei raakamaitoa tule antaa kuumentamattomana lapsille, vanhuksille, raskaana oleville eikä henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus. Evira suosittelee myös, että raakamaito käytetään mahdollisimman pian sen ostamisesta.
Tonnikala
Jos tonnikalan kylmäketju katkeaa, kala saattaa aiheuttaa histamiinimyrkytyksen, jota ei ehkäise edes kunnollinen kypsentäminen.
Merenelävien kohdalla varminta on ostaa aina tuoreinta mahdollista kalaa. Kylmäketjun on pysyttävä ehdottomasti katkeamattomana.
Idut
Itujen lämpimät ja kosteat kasvatusolosuhteet ovat myös bakteereille ihanteellinen kasvualusta. Ituja kannattaakin kuullottaa öljyssä pannulla ennen niiden käyttöä, jolloin ruokamyrkytyksen riski pienenee.
Juusto
Juusto voi sisältää salmonella- tai listeriabakteereita, minkä takia raskaana olevia suositellaan välttämään pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja. Yleensä sairastumisen aiheuttaakin kotitekoinen juusto.
Tomaatit
Tomaatit voivat olla riskitekijä, jos niitä käsittelee likaisin käsin tai jättää ne pesemättä. Pese ensin kädet saippualla ja lämpimällä vedellä ja sen jälkeen tomaatit vedellä juuri ennen syömistä tai pilkkomista.
Lähteet: health.com, Evira