Näitä punaviinejä kannattaa nyt maistaa! Suomalaisten viinimaussa mielenkiintoinen muutos
Suomalaiset eivät ole tykästyneet pelkästään kevyempiin valkoviineihin vaan trendi näkyy myös punaviinien kohdalla. Alkon asiantuntija kertoo, mitä lajikkeita kannattaisi seuraavaksi maistaa.
Suomalaisten punaviinimaku on siirtynyt hieman kevyempään suuntaan niin maun kuin alkoholipitoisuudenkin puolesta, kertoo Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström.
Rungoltaan tyypillisesti melko kevyt, burgundilaislähtöinen Pinot Noir on ollut jo pitkään trendilajike.
Pinot Noirille ei ole ilmennyt varsinaisia haastajia, mutta viinin ystävät ovat avanneet Lindströmin mukaan kiinnostustaan myös muita kevyitä punaviinirypälelajikkeita kohtaan.
Kaksi Itävallasta tulevaa rypälelajiketta maistuvat Lindströmin mukaan pinot noir -viinien makumaailmasta pitäville.
Zweigelt Itävallasta
Itävallasta tuleva Zweigelt-lajike on Lindströmin mukaan melko kevyt, maltillisen tanniininen ja tuoreen marjaisa.
– Siinä on punaisia hedelmiä, orvokkista kukkaisuutta, vähän mausteisuutta – jopa kanelimaisuutta. Kirsikoita, karpaloita, vadelmia, Lindström listaa innoissaan.
Zweigelt-viinejä juodaan pääsääntöisesti tuoreina ja nuorina.
– Ei kaikkia viinejä ole tarkoitettu sitä varten, että ne kellaroidaan ja ikäännytetään. Zweigelt on mielestäni upea esimerkki, vaikka toki siitäkin tehdään viinejä, jotka kestävät pidempään.
Hyvin Pinot Noirin kaltainen Blaufränkisch
Zweigeltin tavoin Itävallasta tulevassa Blaufränkisch-lajikkeessa on Lindströmin mukaan hyvin samankaltaista luonteikkuutta kuin Pinot Noirissa.
– Blaukkareistakin tehdään hyvin pitkään kypsyviä viinejä, mutta myös nuorena juotavia. Se on tuhdimpaa kuin zweigelt, vähän lähempänä pinot noiria, Lindström kuvailee.
Blaufränkischien hintahaarukka Alkon tämän hetkisessä valikoimassa on melko laaja: 15 eurosta 120 euroon.
– Se on erittäin arvostettu lajike Itävallassa ja siitä tehdään niin edullisempia kuin arvokkaampiakin pullotteita. Aika samalla tavalla, kuin Pinot Noiristakin tehdään.
Matala-alkoholiset punaviinit eivät jää kakkoseksi maussa
Alkoholittomat viinit ovat yleistyneet runsaasti viime vuosina ja valikoima on kasvanut. Moni on kuitenkin törmännyt siihen todellisuuteen, etteivät alkoholittomat punaviinit tavoita toivottua makua.
– On hyvä muistaa, että alkoholittomista punaviineistä on jollain tapaa poistettu alkoholi. Se vaikuttaa aina viinin makuprofiiliin. Alkoholi tuo muun muassa suutuntumaa, runsauden tunnetta ja maun pituutta, Lindström kertoo.
Lindströmin henkilökohtaisen mielipiteen mukaan alkoholittomia punaviinejä ei voi suoranaisesti täysin verrata alkoholipitoisiin punaviineihin, vaan niitä pitäisi lähestyä eri tavalla.
Kun viinistä poistetaan alkoholi, juomaan pitää tuoda runsautta jollain eri tavalla. Tyypillisin tapa tehdä se, on tuoda makeutta mukaan.
– Matala-alkoholiset viinit sen sijaan ovat jo ihan hyvin verrattavissa "normaaleihin" punaviineihin jo sen takia, että maailmassa on olemassa paljon punaviinityylejä, joissa alkoholipitoisuus on luonnostaan matalampi, Lindström kertoo.
Katso myös: Tiesitkö tätä viinitonkasta? Mikael näyttää kaksi hanapakkauskikkaa
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka