Lokakuussa lähes kaikki kotimaiset pyyntikalat ovat sesongissa.
Pääkuvan videolla neuvotaan nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista.
Moni syö vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja juureksia eniten juuri niiden parhaimman kasvusesonkien aikana – silloinhan ne maistuvat parhailta.
Kalat eivät ole sesonkiajattelussa mikään poikkeus, vaan niilläkin on parhaat pyyntiaikansa, Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan.
Jos joskus kannattaa panostaa erityisesti kalaruokiin, se on juuri lokakuussa, kun lähes kaikki kotimaiset pyyntikalat ovat sesongissa.
Lue myös: "Älyttömän halpa" sesonkiherkku sopii kermaiseen pastaan – Harri Syrjänen ylistää: "Tästä tuli niin hyvä..."
Kalat liikkuvat enemmän viilenneissä vesissä
Kotimaisten kalojen parhain pyyntisesonki johtuu pääasiassa kalojen suuremmasta liikkuvuudesta. Viilenneet vedet ja usean lajin kutuaika saa ne enemmän liikkeelle ja samalla tarttumaan helpommin pyydyksiin.
Lokakuussa sesongissa ovat:
- Ahven
- Hauki
- Kuha
- Lahna
- Lohi
- Muikku
- Nahkiainen
- Siika
- Silakka
- Särki
- Taimen
Pyydetyn kalan sesongit ovat kuitenkin suuntaa-antavia. Kalan saatavuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten kutuaika sekä sää: myrskyjen aikaan kalastajat eivät pääse pyydyksilleen, ja siten kalaa ei saada tavalliseen tapaan.
Nappaa tästä herkulliset kalareseptit talteen:
Kokeile esimerkiksi vuoden kalakeitoksi valittua Kaisun kukkakaali-siikakeittoa.Pro Kala ry
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
Haukipyörykät eli kvenellit ja rapukastike – Jyrki Sukulan suosikkiohje
Vuoden kalakeitto: Kaisun kukkakaali-siikakeitto
Fisuburgeri – helppo kalahampurilainen Itämeren kalasta
Lähde: Pro Kala