Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Nyt on paras aika panostaa kotimaisiin kaloihin – kokeile helppoja reseptejä!

0:47img
Julkaistu 14.10.2021 16:45

Emmi Niiniaho

Lokakuussa lähes kaikki kotimaiset pyyntikalat ovat sesongissa.

Pääkuvan videolla neuvotaan nerokas arkiruoka kalapuikoista ja muusista.

Moni syö vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja juureksia eniten juuri niiden parhaimman kasvusesonkien aikana – silloinhan ne maistuvat parhailta. 

Kalat eivät ole sesonkiajattelussa mikään poikkeus, vaan niilläkin on parhaat pyyntiaikansa, Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan. 

Jos joskus kannattaa panostaa erityisesti kalaruokiin, se on juuri lokakuussa, kun lähes kaikki kotimaiset pyyntikalat ovat sesongissa.

Lue myös: "Älyttömän halpa" sesonkiherkku sopii kermaiseen pastaan – Harri Syrjänen ylistää: "Tästä tuli niin hyvä..."

Kalat liikkuvat enemmän viilenneissä vesissä

Kotimaisten kalojen parhain pyyntisesonki johtuu pääasiassa kalojen suuremmasta liikkuvuudesta. Viilenneet vedet ja usean lajin kutuaika saa ne enemmän liikkeelle ja samalla tarttumaan helpommin pyydyksiin.

Lokakuussa sesongissa ovat:

  • Ahven
  • Hauki
  • Kuha
  • Lahna
  • Lohi
  • Muikku
  • Nahkiainen
  • Siika
  • Silakka
  • Särki
  • Taimen

Pyydetyn kalan sesongit ovat kuitenkin suuntaa-antavia. Kalan saatavuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten kutuaika sekä sää: myrskyjen aikaan kalastajat eivät pääse pyydyksilleen, ja siten kalaa ei saada tavalliseen tapaan.

Nappaa tästä herkulliset kalareseptit talteen:

kukkakaali-siikakeitto1Kokeile esimerkiksi vuoden kalakeitoksi valittua Kaisun kukkakaali-siikakeittoa.Pro Kala ry

Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka

Haukipyörykät eli kvenellit ja rapukastike – Jyrki Sukulan suosikkiohje

Vuoden kalakeitto: Kaisun kukkakaali-siikakeitto

Fisuburgeri – helppo kalahampurilainen Itämeren kalasta

Lähde: Pro Kala

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka