Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Somelääkärin mukaan kahvia voi juoda kolmella tavalla väärin

7:44img
Katso myös: Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit! Katso, voittiko testin halpa vai kallis merkki.
Julkaistu 24.07.2024 06:28

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Somelääkärin mukaan kahviin ei tule esimerkiksi lisätä sokeria.

Somessa videoita julkaisevan lääkärin mukaan kahvin juomisessakin voi tehdä virheitä. Harvardissa opiskellut gastroenterologi Saurabh Sethi julkaisi vinkkivideon kahvin oikeaoppisesta juomisesta.

Sethin mukaan virheistä ensimmäinen on lisätä kahvin sokeria, sillä se nostaa verensokeria.

Kahvin lisukkeista on aiemmin varoittanut myös Harvardin aivoasiantuntija. Maidon tai kerman lisääminen kahviin rajoittaa kahvin piristävää vaikutusta.

Lue myös: Kolme annosta tätä ruokaa päivittäin vähentää ylipainon todennäköisyyttä

Juo luomukahvia, kehottaa lääkäri

Toiseksi mokaksi Sethi listaa tavanomaisen kahvin valitsemisen luomuversion sijaan.

– Kahvi on yksi hyönteismyrkytetyimmistä viljelykasveista, eikä näitä myrkkyjä todella halua nauttia, Sethi toteaa.

Plant Pathology -lehdessä 2023 julkaistun selvityksen mukaan kahvia voisi tuottaa kestävästi kemikaalien käyttämisen sijaan.

– Arvioiden mukaan tuhannen raakakahvikilon tuotanto Brasiliassa vaatii noin kymmenen kiloa torjunta-aineita, tutkijat kuvaavat.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi biologinen torjunta bakteerien, sienten ja hyönteisten avulla voisi auttaa pääsemään eroon kasvituholaisista ja tehdä tuotannosta kestävämpää.

– Perinteisten torjunta-aineiden "tehdään kuten ennenkin" -ajattelutapa ei ole enää järkevä vaihtoehto kahvinviljelyssä.

Lue myös: Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

Vatsavaivoja? Kokeile tummapaahtoista kahvia

Kolmanneksi mokaksi Sethi listaa liian vaalean kahvin juomisen, mikäli juoja kärsii esimerkiksi refluksiongelmista. Kahvin välttelemisen sijaan kannattaisi Sethin mukaan kokeilla tummapaahtoista kahvia.

– Tämä voi yllättää, mutta tummapaahdossa on vähemmän kofeiinia ja se on lempeämpää vatsalle, Sethi toteaa.

Scientific American uutisoi jo 2010, että tummapaahtoinen kahvi on tutkimuksen mukaan vatsaystävällisempää. 

Kahvin terveysvaikutuksia on tunnettu jo pitkään. Juoma voi esimerkiksi auttaa painonhallinnassa. Erään tutkimuksen mukaan ainakin istumatyötä tekevän kannattaa juoda sumppia

Lue myös: Tämä tieto kannattaa aina tarkastaa kahvipaketista: "Hyvä nyrkkisääntö on..."

Lue myös: Juotko kahvia ruoan jälkeen? Ei kannata – Pippa Laukka kertoo syyn

Katso myös: Nina Backmanin tapa keittää kahvia jakoi mielipiteet!

0:54img

Mitkä kaikki seikat vaikuttavat kahvin makuun, ja miten kotona saa keitettyä hyvää kahvia?

Lähteet: TikTok/doctorsethimd, Gloucestershire live, University of Copenhagen, Plant Pathology, Scientific American

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi