Somelääkärin mukaan kahvia voi juoda kolmella tavalla väärin

Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit 7:44 Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit
Katso myös: Kannattaako sumpin kanssa kitsastella kesän juhlissa? Makutestissä suomalaisten arjen ja juhlan suosikit, eli vaaleapaahtoiset kahvit! Katso, voittiko testin halpa vai kallis merkki.

Somelääkärin mukaan kahviin ei tule esimerkiksi lisätä sokeria.

Somessa videoita julkaisevan lääkärin mukaan kahvin juomisessakin voi tehdä virheitä. Harvardissa opiskellut gastroenterologi Saurabh Sethi julkaisi vinkkivideon kahvin oikeaoppisesta juomisesta.

Sethin mukaan virheistä ensimmäinen on lisätä kahvin sokeria, sillä se nostaa verensokeria.

Kahvin lisukkeista on aiemmin varoittanut myös Harvardin aivoasiantuntija. Maidon tai kerman lisääminen kahviin rajoittaa kahvin piristävää vaikutusta.

Juo luomukahvia, kehottaa lääkäri

Toiseksi mokaksi Sethi listaa tavanomaisen kahvin valitsemisen luomuversion sijaan.

– Kahvi on yksi hyönteismyrkytetyimmistä viljelykasveista, eikä näitä myrkkyjä todella halua nauttia, Sethi toteaa.

Plant Pathology -lehdessä 2023 julkaistun selvityksen mukaan kahvia voisi tuottaa kestävästi kemikaalien käyttämisen sijaan.

– Arvioiden mukaan tuhannen raakakahvikilon tuotanto Brasiliassa vaatii noin kymmenen kiloa torjunta-aineita, tutkijat kuvaavat.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi biologinen torjunta bakteerien, sienten ja hyönteisten avulla voisi auttaa pääsemään eroon kasvituholaisista ja tehdä tuotannosta kestävämpää.

– Perinteisten torjunta-aineiden "tehdään kuten ennenkin" -ajattelutapa ei ole enää järkevä vaihtoehto kahvinviljelyssä.

Vatsavaivoja? Kokeile tummapaahtoista kahvia

Kolmanneksi mokaksi Sethi listaa liian vaalean kahvin juomisen, mikäli juoja kärsii esimerkiksi refluksiongelmista. Kahvin välttelemisen sijaan kannattaisi Sethin mukaan kokeilla tummapaahtoista kahvia.

– Tämä voi yllättää, mutta tummapaahdossa on vähemmän kofeiinia ja se on lempeämpää vatsalle, Sethi toteaa.

Scientific American uutisoi jo 2010, että tummapaahtoinen kahvi on tutkimuksen mukaan vatsaystävällisempää. 

Kahvin terveysvaikutuksia on tunnettu jo pitkään. Juoma voi esimerkiksi auttaa painonhallinnassa. Erään tutkimuksen mukaan ainakin istumatyötä tekevän kannattaa juoda sumppia

Katso myös: Nina Backmanin tapa keittää kahvia jakoi mielipiteet!

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!