TikTok on jälleen nostanut pinnalle kansallisherkun, joka saattaa ensinäkemältä vaikuttaa liian oudolta toimiakseen.
Klassisen ranskalainen tapa tarjoilla retiisejä on noussut TikTokin avulla pinnalle muuallakin maailmassa. Retiisit eivät välttämättä kuulu jokaisen viikottaiselle ostoslistalle, mutta tätä simppeliä "herkkua" kannattaa kokeilla jo puhtaasti mielenkiinnosta.
Tämä helppo alkupala nimittäin sisältää vain kolmea raaka-ainetta: retiisiä, voita sekä suolaa.
Yhdistelmä saattaa kuulostaa hyvin hämmentävältä – mutta siinä on oma logiikkansa! Rapea retiisi ja pehmeän täyteläinen voi kruunattuna ripauksella suolaa nimittäin täydentävät toisiaan.
Jos et vieläkään vakuuttunut, makuyhdistelmää voi lähestyä hieman helpomminkin leivän täytteiden kautta.
Lue myös: Oletko maistanut? Klassikkodrinkistä povataan kesän hittijuomaa – sisältää mielipiteet jakavan koristeen
Hankala kuvailla
Buzzfeed-sivusto jututti erästä Tiktok-käyttäjää, joka muun muassa on jakanut retiisiohjeen tilillään. The Mediterranean Dish -tiliä ylläpitävä Suzy Karadshesh kertoo törmänneensä reseptiin Pariisissa. Karadsheshin mukaan voi-retiisit ovat hyvin suosittu alku-, tai välipala juuri keväällä ja kesällä. Ranskassa annos tarjoillaan niin, että lautasella on kimppu tuoreita retiisejä, erikseen kipollinen pehmeää voita sekä hiutalemaista suolaa.
Helpompi retiisejä on kuitenkin pistellä suuhunsa, jos asettelee ne lautasella Karadsheshin tapaan valmiiksi voideltuina.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Käytännössä työvaiheet ovat hyvin yksinkertaiset:
- Ota riittävä määrä voita huoneenlämpöön pehmenemään.
- Pese retiisit huolella.
- Leikkaa retiiseistä kanta pois ja sen jälkeen puolita ne.
- Leikkaa pyöreältä puolelta pienen pieni suikale pois, jotta retiisit pysyvät paremmin pystyssä lautasella.
- Ripottele isommalle leikkuupinnalle ripaus suolaa.
- Levitä reipas nokare voita leikkuupinnalle ja päälle vielä hieman suolaa.
Kovin kauniiltahan voinokareella koristellut retiisinpuolikkaat eivät näytä, mutta tässä maku ja helppous ovat pääosassa. Ja millainen se maku sitten on?
Sitä on oikeastaan hankala kuvailla, rakenteeltaan retiisi ja voi täydentävät toisiaan täydellisesti, mutta pääasiassa makoisa alkupala maistuu kuitenkin lähinnä voilta. Ehkäpä, jos lautaselleen saisi torilta ekstratuoreita retiisejä, maut olisivat paremmin tasapainossa?
Jos reilu nokare voita ei kuulosta ihan omalta jutultasi, makuparia voi kokeilla myös leivän päällä! Voitele leipä ja lado sen päälle ohueksi pilkottua retiisiä ja ripottele päälle suolaa. Tämä versio upposi paremmin myös Makuja-toimitukselle.