Runsas pähkinöiden syöminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella vähentää tulehduksista kertovien merkkiaineiden pitoisuuksia.
Tuoreiden tutkimustulosten perusteella hyödyt saa, kun pähkinöitä nauttii vähintään viidesti viikossa. Aiemmissa tutkimuksissa pähkinät on yhdistetty myös muun muassapienentyneeseen sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin.
Tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet myös pienenivät osallistujilla, jotka seurannan aikana lisäsivät pähkinöiden osuutta ja vähensivät lihan määrää ruokavaliossaan. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien painoindeksistä, muusta ruokavaliosta ja monista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista.
Tulokset tukevat ja laajentavat käsitystä pähkinöiden terveyshyödyistä. Havainnot julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat viiden tuhannen miehen ja naisen terveystietoihin.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.