Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Yläsavolainen erikoisherkku sai nimisuojan – varhaisin julkaistu resepti 1930-luvulta

muurinpohjalettu
Muurinpohjalettu on monelle tuttu herkku. Nimisuojauksen sai Yläsavolainen muurinpohjalettu. Kuvituskuva.
Julkaistu 14.02.2025 16:31

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Yläsavolainen muurinpohjalettu on nyt Suomen 15. nimisuojattu tuote.

Komissio on hyväksynyt Yläsavolainen muurinpohjalettu -nimen reksiteröinnin, tiedottaa Ruokavirasto.

Suojaus perustuu letun maineeseen perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna.

Nappaa resepti:  Hellapoliisin muurinpohjaletut

Varhaisin julkaistu resepti iisalmelaisesta juhannusherkusta eli Yläsavolaisesta muurinpohjaletusta löytyy Ruokaviraston mukaan vuoden 1933 Kotiliedestä, jossa annetaan letuille valmistusohje.

Tavallisista ohukaisista yläsavolaisen erikoisherkun erottaa letun pitsimäisyys, rapeus ja ohuus.

Lue myös: Lettu-Enska paljastaa ylivoimaisen ohjeen muurinpohjalettuihin: "Rehellistä voita pitää olla"

Näin valmistat muurinpohjaletun oikeaoppisesti

Lettu valmistetaan maidosta tai laktoosittomasta maitojuomasta, ohrajauhoista, vehnäjauhoista, kananmunista ja suolasta. 

Herkulle on tunnusomaista ohut ja pitsimäinen rakenne, kauniin ruskea väri, mutta myös se, että tarjoilussa ensimmäinen paistopinta jätetään päällimmäiseksi.

Ruokavirasto kertoo, että muurinpohjaletut paistetaan valurautaisella pannulla niin, että taikina valuu reunoilta pannun keskelle päin. Tällöin niistä tulee muodoltaan soikeita. Paistamisessa käytetään voita tai laktoositonta voita. 

Lettujen koko voi vaihdella.

15 suomalaista nimitystä

Euroopan unionissa on suojattu tähän mennessä noin 3 600 nimitystä. Järjestelmässä on nyt 15 suomalaista rekisteröityä nimitystä. Aiemmin nimisuojauksen ovat saaneet muun muassa Aito saunapalvikinkku ja karjalanpiirakka.

Lue lisää: Kalakukko, sahti, lapin puikula – näiden suomalaisherkkujen nimet on suojattu

Nimisuojajärjestelmien tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Se myös lisää tuotteiden tunnettuutta sekä helpottaa markkinoinnissa. 

Kuluttajalle suojaus antaa lupauksen siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Lue myös: Aidon kalakukon määritelmä meni uusiksi – näin perinneherkkua saa jatkossa valmistaa

Katso myös: Tee itse mansikkahilloa lettujen seuraksi

1:00imgKatso helppo ohje mansikkahilloon.

Lähde: Ruokavirasto

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka