"Punaisen lihan suosio on laskenut" – tällaiset ruoat ovat lounasruokailijoiden uusia suosikkeja

lounas1
Monipuolisten salaattipöytien merkitys on korostunut lounasruokailussa. Fazer

Nykypäivänä yhä useampi lounasruokailija kiinnittää huomiota lounasruokansa terveellisyyteen ja alkuperään, ja on myös valmis kokeilemaan rohkeasti uusia vaihtoehtoja.

Vaikka lounaspöytien kestosuosikit ovat pysyneet suunnilleen samoina vuodesta toiseen, erilaiset trendit näkyvät myös lounaslistoilla.

Fazer Food Services Suomen tuotekehitys- ja gastronomiajohtaja Marianne Nordblomin mukaan lounaspöytiin on tullut yhä enemmän vaikutteita maailmalta; lounaalla ruokailijoille maistuvat erilaiset curryt ja sushit, ja leivän kanssa nautitaan hummusta tai hyvää öljyä balsamicon kera.

Palmia kehitysjohtaja Kirsi Asposalon mukaan pikaruoan suosio näkyy Palmia-ravintoloissa hampurilais- ja tortillapäivinä suurina asiakasvirtoina.

– Siinä missä punaisen lihan suosio on laskenut, broilerin suosio on noussut. Erityisesti Intian ja Thaimaan maut miellyttävät asiakkaidemme makuhermoja. Uusia suosikkeja on useita, muun muassa butter chicken, thai curry ja kasviskofta, Asposalon kertoo lounasruokailun uusista tuulista.

– Kaiken kaikkiaan lounasravintoloiden tarjonta on hyvin ravintolamaista tänä päivänä. Lounaasta halutaan uusia makuelämyksiä ja mukavia yhdessäolon hetkiä kiireisen päivään, Nordblom toteaa.

Vaikka lounas on tärkeä osa monen suomalaisen arkea, selkeä muutos on havaittavissa. Nordblomin mukaan tänä päivänä moni korvaa päivän toisen lämpimän ruoan erilaisilla välipaloilla.

Punaisen lihan kulutus laskusuunnassa

Nykypäivänä yhä useampi meistä kiinnittää entistä enemmän huomiota siihen, millaisista raaka-aineista oma lounas oikein koostuu. Valloillaan oleva terveysbuumi näkyy Asposalon mukaan lounasruokailussa etenkin lisukesalaattien ja kasvisruokien suosion kasvuna, mutta myös punaisen lihan kulutuksen vähentymisenä.

Myös Nordblomin mukaan lounaalla salaattipöydän osuus on merkittävä. Laaja lisukesalaattivalikoima on tärkeä, sillä siitä pystyy rakentamaan juuri itselle sopivan, yksilöllisen vaihtoehdon.

– Myös monissa ravintoloissamme on siirrytty yhden lautasen malliin, jossa ruoka otetaan salaatin kera yhdelle lautaselle, eikä erillisiä salaattilautasia enää ole. Tämän yhden lautasen mallin avulla, on helppoa koota ruokaympyrän mukainen tarjooma; puolet lautasesta kasviksia, neljäsosa perunaa tai riisiä ja neljäsosa pääruokaa, Nordblom kertoo.

Ruokaa ei nähdä enää vain polttoaineena

Lounasruoissa terveellisyyden lisäksi ruoan raaka-aineet ja alkuperä ovat nousseet erilaisten muotidieettien ohitse.

– Suurin karppausinto on laantunut, mutta gluteenia välttelevien asiakkaiden määrä on jonkin verran lisääntynyt. Tänä päivänä ei niinkään kysellä niin kutsuttua kevyttä ruokaa, vaan odotetaan, että tarjolla olevista vaihtoehdoista saa koostettua täysipainoisen kokonaisuuden. Ja että myös kasvisruoasta saa riittävästi proteiinia, Asposalo toteaa.

Asposalon mukaan ruoka ei ole pelkästään polttoainetta, vaan sen tiedetään vaikuttavan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Nordblomin mukaan terveysbuumi näkyy vahvasti etenkin välipalamaailmassa erilaisten rahkojen, smoothieiden ja pähkinöiden suosiona. Myös aamiaisella tarjolla olevat puuro- ja rahkabaarit ovat Nordblomin mukaan kasvattaneet suosiotaan.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.