Pyritkö säästämään kallisarvoista työaikaasi syömällä lounaan työpöydän ääressä? Ei kannattaisi, selviää tuoreesta tutkimuksesta.
Yhdysvaltalaisen EzCater 2023 Lunch -raportin mukaan lähes 48 prosenttia ihmisistä jättää lounastauon väliin vähintään kerran viikossa. Raporttiin haastateltiin viittä tuhatta työntekijää eri puolilla Yhdysvaltoja.
45 prosenttia ihmisistä sanoi syövänsä töiden ääressä saadakseen tehtävänsä valmiiksi ajoissa. He kertoivat myös pelkäävänsä sitä, ettei heillä olisi tarpeeksi aikaa töilleen, jos he eivät työskentelisi lounaan aikana.
20 prosenttia sanoi kokouksia olevan niin paljon, ettei lounastaukoa pysty pitämään.
Osa nipisti ruokatunnista päästäkseen töistä kotiin aiemmin.
– Nämä tiedot viittaavat siihen, että työntekijät ajattelevat vain lyhyen aikavälin vaikutuksia tuottavuuteen ja unohtavat kokonaiskuvan, bostonilaisen EzCaterin tiedottaja Diane Swint arvioi Fox News Digitalille.
Lue myös: Ruokaan liittyvät virheet, jotka voivat saada vatsasi vääntämään – ethän sorru näihin?
Alentaa tuottavuutta
Swintin mukaan se, ettei koskaan rauhoitu tankkaamaan, voi johtaa ajan mittaan loppuun palamiseen, stressiin, henkiseen uupumiseen ja aivosumuun.
– Vaikka työntekijät saattavat kokea, että keskipäivän taukojen väliin jättäminen säästää aikaa, todellisuudessa tämä tapa vähentää keskittymistä ja alentaa tuottavuutta.
Lue myös: 3 ahkeran työntekijän tapaa, jotka johtavat burnoutiin
Miksi lounastauon pitäminen on tärkeää?
Lounasraportin mukaan 48 prosenttia työntekijöistä sanoi olevansa vähemmän loppuun palaneita, kun he pitävät taukoja.
78 prosenttia työntekijöistä puolestaan uskoi lounastauon parantavan heidän työsuoritustaan.
– Lounastauon pitäminen tukee terveempää työ- ja yksityiselämän tasapainoa, laillistettu ravitsemusterapeutti Sarah Heckler toteaa Fox News Digitalin haastattelussa.
– Se antaa mahdollisuuden irrottautua työajatuksista ja auttaa erottamaan työn ja yksityiselämän toisistaan. Tämä raja on olennainen, jotta estetään työhön liittyvän stressin leviäminen elämän muille osa-alueille.
Ruokatunti edistää myös aivojen latautumista työpäivän aikana.
– Työpöydän äärestä pois astuminen tarjoaa mahdollisuuden henkiseen nollaukseen, jonka ansiosta ihmiset voivat palata töihin keskittyneempinä ja ajatukset kirkkaampina, Heckler toteaa.
Lue myös: Tyypillisimmät virheet, joihin ihmiset sortuvat lounaseväiden kanssa – nämä saattavat pilata dieettisi!
Ethän tee tätä lihottavaa virhettä lounasaikaan?
Toimi näin lounastauolla!
|
Myös ravitsemuksellisia vaikutuksia
Heckler arvelee työpöydän ääressä ahmivan toimivan syödessään aivoja ja elimistöä kuormittavalla "multitasking-asetuksella".
Hecklerin mukaan ruoka syödään työpisteellä helposti myös liian nopeasti ja pureskellaan huonosti, mikä voi haitata ruoansulatusta.
– Hätäinen syöminen voi johtaa siihen, että vatsaan pääsee suurempia ruokapalasia, joita ruoansulatusjärjestelmän on vaikeampi hajottaa. Näin olleen ravintoaineet myös imeytyvät elimistöön heikosti.
Kiireinen lounas saattaa myös koostua prosessoidusta tai pikaruoasta, josta puuttuu tärkeitä ravintoaineita.
– Nämä ruoat antavat nopean energiapiikin, mutta usein energiataso myös laskee nopeasti, Heckler huomauttaa.
Heckler kehottaa suosimaan lounaalla hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljatuotteita ja vähärasvaisia proteiineja, jotka pitävät energiatasoa yllä, auttavat keskittymään ja edistävät yleistä terveyttä.
Ne myös vähentävät väsähtämisen myötä lisääntyvää kofeiinin tarvetta ja halua syödä epäterveellisiä välipaloja.
Lue myös: Moni tekee lounasvirheen, joka voi kostautua – näin vältät "ruokakooman"
Katso myös: Astetta parempi eväslounas – nappaa ravitsemusterapeutin vinkit
10:42
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Fox News Digital