Ravitsemustieteen professori vastaa väitteisiin: Aiheuttavatko viljatuotteet tulehdusta?
Huomenta Suomessa vieraillut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm muistuttaa, että ravitsemussuositukset pohjautuvat parhaaseen mahdolliseen tieteelliseen tutkimukseen.
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm vastasi Huomenta Suomessa personal trainer Tomi Kokonväitteisiin ravinnosta.
– Väite siitä, että ravitsemussuositukset eivät ole muuttuneet vuosien varrella, ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi D-vitamiinin saantisuositus on kaksinkertaistunut. Rasvansaannin osalta näkökulma on väljentynyt sen suhteen, kuinka paljon rasvaa voi syödä. Laadun suhteen muutoksia ei ole tapahtunut. Ravitsemussuositukset ovat uudistuneet niin paljon kuin tieteellinen tutkimus antaa niille syytä uudistua, Fogelholm totesi lähetyksessä.
Professori muistuttaa, etteivät suositukset ole ensisijaisesti yksilölle, vaan väestön ravitsemustilan seurantaan ja terveyspoliittiseen päätöksentekoon tarkoitettuja.
– Verrattuna monien itseoppineiden ajatuksiin ja mielipiteisiin ruokavaliosta, ravitsemussuositusten mukaan ei ole olemassa ruoka-aineita, joita ei saisi syödä lainkaan. On tiettyjä asioita, kuten sokerinsaanti, joita tulisi rajoittaa ja ruoka-aineita, joita tulisi syödä paljon. Näitä ovat esimerkiksi kasvikset, täysjyväviljat ja tietyt öljyt.
Maitotuotteet neutraaleja terveyden kannalta
Fogelholmin mukaan maito- ja viljatuotteet eivät pidä yllä kehon matala-asteista tulehdustilaa.
– Maitotuotteet ovat laaja ryhmä, mutta niiden käyttöä ei voi sitovasti kytkeä matala-asteiseen tulehdukseen. Maitovalmisteiden käyttö on väestötutkimuksissa selkeästi yhteydessä vähempään kakkostyypin diabetekseen sekä vähempään lihavuuteen. Maitovalmisteet voivat olla osa terveellistä ruokavaliota, mutta terveellisen ruokavalion ei ole pakko sisältää maitovalmisteita.
Fogelholmin mukaan maitovalmisteita pidetään terveyden kannalta melko neutraaleina.
Mikä matala-asteista tulehdustilaa sitten ylläpitää, jos eivät maitotuotteet?
– Lihavuus sekä epäterveelliseen ruokavalioon liittyvät asiat, kuten vähäinen täysjyväviljansaanti ja huono rasvan laatu. Asiat, jotka ehkäisevät isoja kansansairauksia ovat samalla niitä, jotka ehkäisevät matala-asteista tulehdustilaa.
"Täysjyväviljatuotteet terveyden kannalta erittäin hyviä"
Fogelholm ihmettelee erityisesti viljatuotteiden tuomitsemista.
– Harva elintarvikeryhmä on niin selkeästi saanut väestötason tutkimusnäyttöä taakseen kuin täysjyväviljatuotteiden runsas käyttö. Täysjyväviljatuotteet ovat terveyden kannalta erittäin hyviä, sen sijaan pitkälle puhdistettujen viljojen käyttö on terveyden kannalta huono asia.
Fogelholmin mukaan riittävä viljatuotteiden määrä riippuu täysin muun ruokavalion koostumuksesta.
– Vähemmälläkin kuin yhdeksällä annoksella tulee toimeen. Jollekin viisi annosta voi olla riittävä määrä, Fogelholm totesi lähetyksesä.
Katso koko Fogelholmin haastattelu jutun alussa olevalta videolta. Alla Tomi Kokon vierailu Huomenta Suomessa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"