Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Nerokas ateria kalapuikoista ja vartissa valmistuva hittilohi – nyt on helppoa kalaruokaa!

5:20img
KATSO MYÖS VIDEO: Parhaat vinkit kalan paistamiseen pannulla!
Julkaistu 12.04.2023 07:23

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Koostimme samaan pakettiin kolme helppoa arjen kalaruokaa. Oletko jo kokeillut näitä?

Suomalaiset rakastavat kalaa ja kuluttajatutkimusten perusteella se kuuluu ruokavalioon peräti 92 prosentilla kansalaisista. Kalan syöntitiheydessä olisi kuitenkin monella parantamisen varaa: vain noin kolmannes nimittäin kertoo syövänsä kalaa suositusten mukaan vähintään kaksi kertaa viikossa.

Viime aikoina myös ruoan hinnannousu on näkynyt kalan kulutuksessa. Päivittäistavarakauppa ry PTY:n mukaan kuluttajat suosivat viime vuonna yhä edullisempia tuotteita ja se näkyi kalan myynnin laskuna ruokakaupoissa. Osa myynnin määrän laskusta johtuu kuitenkin siitä, että kuluttajat palasivat koronarajoitusten poistumisen jälkeen aterioimaan ravintoloissa ja lounasruokaloissa.

Kotona kokatun kalaruoan ei tarvitse olla mitään sen monimutkaisempaa: usein jo paistetut kalafileet perunoiden kera ovat makuelämys sellaisenaan. Jos kuitenkin kaipaat uusia ideoita arjen kalaruokiin, nappaa tästä kolme helppoa kalaohjetta.

Lue myös: Kalapuikot MTV:n makutestissä – nyt löytyi aikuisten ja lasten suosikki: "Todella maukas"

Nerokas ja helppo kalapuikkopaistos 

0:47img

Katso videolta, miten juustoinen kalapuikko-muusipaistos valmistetaan. 

Kalapuikot maistuvat toki sellaisenaan muusin kanssa, mutta pienellä twistillä tästä arkiruokaklassikosta saa tuunattua entistäkin paremman ruokalajin. 

Helppoon uuniruokaan tarvitaan käytännössä vain kolme asiaa: pakastelakalapuikkoja, perunamuusia sekä juustoa. Ruokalajia voi kuitenkin tuunata myös kasviksilla. Ruokaohje tunnetaan Briteissä nimellä "fish fingers pie" eli kalapuikkopaistos. Sen joukkoon kuuluu yleensä myös herneitä.

Hyödynnä siis vaikka edellispäivän muusia ja kalapuikkoja ja loihdi maailman helpoin arkiruoka. 

Vartissa valmistuva lohiruoka

Helppo-Lohiresepti_1

Hanna Sumarin toscanalaista lohta.

Juontajana ja muun muassa ruokakirjailijana tunnettu Hanna Sumari vinkkasi syksyllä 2021 blogissaan helpon ja ylellisen lohireseptin. Hanna kertoi tehneensä pitkästä aikaa tätä päivällisruokaa, jossa lohelle paistetaan rapea pinta ja kala on lautasella mehukas ja juuri sopivan kypsä.

– Sen seurana on kastike, joka maistuu tomaatille, pinaatille, basilikalle ja parmesaanille. Ruoka valmistuu vartissa, Hanna kirjoitti tuolloin blogissaan.

Hannan lohiruoka sai kotikokit innostumaan. Ruokalaji valmistuu todella yksinkertaisista raaka-aineista, mikä varmasti selittää osaksi sen suosiota.

– Paistoaika on reseptin paras puoli. Jos ostat sellaista lohta kuin kuvassa, niin kypsyydestä tulee ihan täydellinen. Lohi ei kuivu, eikä se ole liian raakaa, Hanna kertoi MTV:lle.

Nappaa ohje: Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka

Iisi kalalaatikko

kalalaatikko

Iisiin kalalaatikkoon sujahtaa kotimaista kalasäilykettä.

Hanna Gullichsenin ja Elina Ylitervon kesällä 2021 julkaistusta Kylmä nakki -ruokakirjasta (Otava, 2021) löytyy koko perheen uusia ruokasuosikkeja. 

Kirjasta löytyy helppoja arkiruokia myös perinteisten laatikkoruokien ystäville. Yksi näistä on iisi kalalaatikko. Helpossa kalaruoassa hyödynnetään sekä pakastealtaan että säilykehyllyn antimia. 

– Tonnikala tapasi vastustajan, joka vei voiton, pääsi tähän laatikkoon ja ui koko kuvaustiimin sydämiin. Aivan verraton tuote, jota söisi purkista sellaisenaan. Kestävä, kotimainen ja maukas – jatkoon! Kylmä nakki -kirjassa ylistetään.

Kotimaisen kalasäilykkeen lisäksi laatikossa hyödynnetään pakastealtaan peruna-sipulisekoitusta. Ihanan helppoa!

Nappaa ohje: Iisi kalalaatikko – helppo ja nopea kalaruoka

Lue myös: Pidä tärkeä seikka mielessäsi, kun paistat kalaa pannulla

Lue myös: Täydellistä uunilohta! Tärkeimmät vinkit kalan paistamiseen uunissa

Tuoreimmat aiheesta

Arkiruoka