Jos leivot marjaisia herkkuja valmistujaisiin tai muihin kevään ja kesän juhliin, muista tämä Ruokaviraston neuvo.
Edessä on valmistujaisten ja muiden kesän juhlien kultakausi, ja monissa kahvipöydissä tarjoillaan erilaisia marjaisia leivonnaisia. Ruokavirasto muistuttaa kuitenkin, ettei ulkomaisia pakastemarjoja saa tarjoilla kuumentamatta.
– Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan, Ruokaviraston Facebook-julkaisussa muistutetaan.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Kuumennetut marjat sopivat vaikkapa kakun täytteeksi. Hedelmien ja suklaan lisäksi koristeluun voi käyttää esimerkiksi tuoreita marjoja, joita kuumennussuositus ei koske. Suositus ei niin ikään koske kotimaisia pakastemarjoja. Kotimaista tuoretta mansikkaakin on jo saatavilla.
Lue myös: Voileipäkakkua sushin muodossa! Juhlapöydän varma hitti valmistuu helposti
Miksi ulkomaiset marjat sitten pitää kuumentaa?
Suositukset kuumennuksesta perustuvat Ruokaviraston ruokamyrkytysepidemiarekisteriin. Virukset voivat päästä marjoihin esimerkiksi saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu, Ruokaviraston sivuilla muistutetaan.
Ulkomaiset pakastemarjat ovat aiheuttaneet muun muassa norovirusepidemioita.
Lue myös: Mitä tarjota kesän juhlissa? Nappaa tästä suosikkiherkkujen helpot reseptit
Sarin huikeat ylioppilaslakkipikkuleivät ihastuttavat – nappaa hittiohje!
Yllättävät juhlapöydän inhokit – näitä ei kannatakaan tarjoilla vieraille
Se helpoin mansikkakakku! Katin ohje heti testiin: "Mikäli perinteisen täytekakun tekeminen tuntuu työläältä"
Lähde: Ruokavirasto