Toukokuussa kauppojen hedelmäosastoilta kannattaa napata mukaansa sesongissa olevia sokerimeloneja, kuten verkko-, cantaloupe- ja hunajameloneja.
Videolla annetaan vinkkejä toisen herkullisen hedelmän, mangon, käsittelyyn.
– Sokerimelonien sesonki on alkanut Etelä-Euroopassa ja ne maistuvat nyt todella hyviltä, Satokausikalenterin isänä tunnettu Samuli Karjula vinkkaa.
Makeat sokerimelonit maistuvat herkullisilta sellaisenaankin, mutta raikasta hedelmää kannattaa yhdistellä rohkeasti erilaisiin ruokiin, kuten juustoisiin salaatteihin. Meloni leikkaa hyvin ruoan rasvaisuutta, minkä vuoksi se on omiaan myös grilliruoan kumppanina.
KOKEILE HERKULLISIA MELONIRESEPTEJÄ: Meloni-serranosalaatti, vihersmoothie hunajamelonista, marinoitua melonia, minttuinen melonadi-juoma
Kypsän melonin tunnistaa tuoksusta
Kokonaisten vesimelonien koputteleminen on varsin tuttu näky ruokakauppojen käytäviltä, mutta sokerimeloneja ei kannata koputella, Karjula muistuttaa. Painaumille arkojen melonien kypsyyden toteamisessa kannattaa ottaa hajuaisti käyttöön.
– Kypsä vesimeloni kuulostaa koputeltaessa ontolta, mutta kypsän sokerimelonin tunnistaa siitä, että se tuoksuu voimakkaalta, kukkaiselta ja hedelmäiseltä, Karjula toteaa.
Kypsyyden toteamisen lisäksi sokerimelonit eroavat tutummasta vesimelonista myös sen suhteen, missä lämpötilassa niitä kannattaa säilyttää. Vesimelonit säilyvät parhaiten 8–12 -asteessa, kun taas sokerimelonit viihtyvät viileämmässä, 4–6-asteessa.