Kun glögit tulevat jo korvista, voi vaihteluksi nauttia myös juhlavan cocktailin.
Yksi Kotimainen Cocktail -kirjan kirjoittajista, baarimestari Mikael Karttunen vinkkasi alkavalle juhlakaudelle muutamia reseptejä uudesta cocktail-kirjasta. Jos kaipaat vaihtelua glögeille ja mausteviineille tai kuohuviinille, löytyy vinkkien joukosta varmasti sopivan juhlavia ja monipuolisia juomasekoituksia.
Cape Verde
Cape Verde on konjakkipohjainen juoma, jonka seassa on rooibosta, minttua ja kanelia. Maku on raikas, mutta siinä on myös pieni yhteys joulun makuihin.
Lasi: savikulho
Jäät: jääpaloja
Menetelmä: ravistaminen ja tuplasiivilöinti
Koriste: appelsiinin kuori, kanelitanko ja mintun tupsu
Aineosat:
3 cl Larsen VS -konjakkia
1 cl De Kuyper Apricot Brandyä
4 cl rooibos-teetä
1 cl sokerilientä
6 kpl mintunlehtiä
kanelitanko
Valmistusohje:
Valmista rooibos-juoma ja anna sen jäähtyä. Mittaa kaikki ainekset ravistimeen ja ravista voimakkaasti. Jäiden kanssa. Tuplasiivilöi jäillä täytettyyn kulhoon. Koristele appelsiininkuorella, murskatulla kanelitangolla ja mintun tupsulla.
Airmail
Airmail on upea klassikko. Se on hapan, rommipohjainen sekoitus, jota on pidennetty samppanjalla tai kuohuviinillä, mutta siinä on hunaja makeuttajana. Tämä on todella juhlava drinkki ja vie kauas joulun makumaailmasta.
Lasi: kuohuviinilasi
Jäät: -
Menetelmä: ravistaminen
Koriste: limetin kuori
Aineosat:
2 cl tummaa rommia
1,5 cl limettimehua
1 cl hunajasiirappia
kuohuviiniä/samppanjaa
Valmistusohje:
Mittaa kaikki ainekset ravistimeen ja ravista jäiden kanssa. Siivilöi jäähdytettyyn cocktail-lasiin ja pidennä kuohuviinillä. Koristele limetin kuoren eteerisillä öljyillä ja kuoripalalla.
Fiskehamn Sour
Fiskehamn Sour on Helsinki Distilling Companyn akvaviitistä tehty cocktail, josta saa kotimaista vivahdetta juhlaan. Sitruunaa, sokeria ja akvaviittia sekä kananmunan valkuaista, jos haluaa – se ei ole pakollinen. Tämä on hyvin suomalainen drinkki ja tavallaan lähituotantoa, sitruunaa lukuun ottamatta tietenkin.
Lasi: coupette
Jäät: -
Menetelmä: ravistaminen
Koriste: lakritsajauhetta
Aineosat:
4 cl Helsingfors Fiskehamns Akvavitia
1,5 cl maustettua sokerilientä
2 cl vastapuristettua sitruunamehua
Kananmunan valkuainen
Valmistusohje:
Mittaa aineosat ravistimeen ja ravista reippaasti. Koristele lakritsajauheella.
Maustettu sokeriliemi:
2 dl ruokosokeria
2 dl vettä
10 g lakritsanjuurta
3 kuivattua tähtianiksen kukintoa
5 kardemumman siementä
Valmistusohje:
Sekoita mausteet veteen ja kiehauta. Siivilöi ja lisää sokeri. Sekoita ja viilennä.
Caipiroska
Caipiroska on kotimainen 90-luvun klassikko, joka on Finlandia vodkaan tehtävä versio Caipirinhasta. Eli vodkaa, sokeria, limettilohkoja ja jäätä murskattuna. Tämän voisi toteuttaa myös lähituoteversiona, sillä sen happamuuden voisi tuoda muillakin raaka-aineilla kuin limellä.
Lasi: lyhyt
Jäät: jääpaloja/jäämurskaa
Menetelmä: murskaaminen
Koriste: limettilohko
Aineosat:
4 cl Finlandia vodkaa
1 limetti lohkoina
2 tl sokeria
Valmistusohje:
Murskaa limettilohkot lasin pohjalle sokerin kanssa ja mittaa mukaan loput aineet. Lisää joukkoon jäät tai jäämurska ja tarjoile pienen lusikan sekä pillien kera.
Lady Lex
Juhlaisa juomasekoitus, johon tulee Galliano L'Aperitivoa sekä kotimaista Napue giniä. Jälleen kiintoisa esimerkki modernista kotimaisesta cocktailista. Lady Lexin on luonut suomalainen baarimestari Karoliina Pekkala.
Lasi: kuohuviini
Jäät: -
Menetelmä: ravistaminen ja tuplasiivilöinti
Aineosat:
3 cl Napue Giniä
1 cl Galliano L'Aperitiviä
3 cl sitruunamehua
2 cl sokerilientä
2 cl karpalomehua
Vichyä
Valmistusohje: Murskaa karpalot. Ravista ja siivilöi ja toppaa Vichyllä.
Reseptit: Kotimainen Cocktail – Juomasekoituksien historiaa ja nykypäivää Suomessa
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.