Suomalaisten ruokavalioissa on edelleen korjaamisen varaa. Helpoin tapa muuttaa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan on lisätä kasvisten määrää lautasellaan.
– Kasviksista tulee monenlaisia terveydelle hyödyllisiä yhdisteitä, ja samalla ne myös keventävät ruokavaliota, sanoo tutkijatohtori Vera Mikkilä Helsingin yliopiston ravitsemustieteen osastolta.
Ruokavalion keventäminen on tärkeää, sillä ylipaino on ongelma myös suomalaisten keskuudessa. Mitä enemmän syö kasviksia, sitä vähemmän jää tilaa muulle, usein energiapitoisemmalle ruoalle.
Kasvisten lisääminen ruokavalioon vaikuttaa jopa rasvojen saantiin.
– Rasvahappoprofiilikin parantuu melkein itsestään kun kasviksien määrää lisätään, koska silloin ruokavaliosta jää pois esimerkiksi lihaa.
Mikkilän mukaan suomalaiset voisivat hyvin syödä jopa puolet vähemmän lihaa.
– Suomalaiset syövät turhan paljon lihaa, ja se on pois muulta terveelliseltä.
6:06