Mitä kovempi juusto, sitä enemmän proteiinia. Näin sanoo juustokirjan kirjoittanut palkittu reseptinikkari ja juustoasiantuntija Max McCalman.
Juusto koostuu käytännössä kolmesta komponentista: proteiinista, rasvasta ja vedestä. Mitä vähemmän vettä, sen enemmän muita raaka-aineita juustossa on. Jos siis haluat miettiä asiaa talousnäkökulmasta, kannattaa valita kovia juustoja, joissa ei ole juurikaan vettä.
Lampaanmaito sisältää enemmän proteiinia kuin vuohen- ja lehmänmaidot. Myös pastörointi saattaa vaikuttaa hieman proteiinipitoisuuteen.
McCalman listasi neljä proteiinipitoisinta juustoa:
1. Manchego
Espanjalainen manchego-juusto sopii hyvin tapaslautaselle. Juusto on saanut nimensä espanjalaisen lampaan mukaan, jonka maidosta juusto tehdään.
2. Pecorino
Italialaiset kovat pecorino-juustot sopivat erinomaisesti pastaruokiin.
3. Gruyere
Ranskalainen gruyere-juusto sopii hyvin leivän päälle ja on oiva valinta esimerkiksi kesäisille piknikille.
4. Gouda
Monikäyttöinen gouda on yksi proteiinipitoisimmista juustoista.
Lähde: Foxnews