Vichy, kivennäisvesi, sooda – näin suositut vedet oikeasti eroavat toisistaan
Miten suositut vedet eroavat toisistaan? Kurkkaa vesisanasto!
Tuoreimmassa Halpa vs. kallis -sarjan jaksossa maisteltiin erilaisia vesiä. Testiin valittiin erihintaisia lähdevesiä ja mukana oli myös hanavettä sekä niin sanottua luksusvettä.
Kauppojen vesihyllyllä saattaa kuitenkin joskus mietityttää, mitä eroa erilaisilla vesituotteilla oikeastaan on. Mitä on vichy, ja miten kivennäis- ja lähdevedet eroavat toisistaan?
Tässä kertauksen vuoksi hieman vesisanastoa:
Lähdevesi ja mineraalivesi
Juomavalmistaja Hartwallin mukaan lähdevesi on luonnon itsensä puhdistamaa vettä, joka sisältää luonnollisia mineraaleja, mutta ei lainkaan lisättyjä makuaineita tai kuplia. Lähdeveteen voidaan lisätä myös hiilihappoa.
Sekä mineraali- että lähdevesi tulevat maanalaisista lähteistä ja molemmat voivat spontaanisti nousta maan pinnalle. Vesi voidaan myös poistaa useilla eri tekniikoilla, kuten kaivoilla tai ojilla.
Suurin ero mineraali- ja lähdevedellä on se, että mineraalivedessä on kiinteä mineraalikoostumus, toisin kuin lähdevedessä.
Kivennäisvesi
Kivennäisvesi tarkoittaa vettä, johon on lisätty kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia. Kivennäisaineet vaikuttavat jonkin verran juoman makuun. Lisäksi kivennäisvedessä on kevyet kuplat ja mahdollisesti myös makuaineita.
Kivennäisvedet voidaan valmistaa joko lisäämällä veteen kivennäisaineita, tai pumppaamalla vettä mineraalipitoisista lähteistä. Jälkimmäisessä tapauksessa vettä kutsutaan luontaiseksi kivennäisvedeksi.
Vichy
Vichy on muuten kuin kivennäisvettä, mutta se sisältää myös natriumia. Vichyssa on myös kivennäisvettä vahvemmat kuplat.
Soodavesi
Hiilihapollisen lähdeveden yhteydessä vastaan voi tulla myös termi soodavesi. Kespron mukaan soodavesi on yksinkertaisimmillaan hiilihapotettua vesijohtovettä, eikä siihen ole lisätty muita makuun vaikuttavia ainesosia.
Lue myös: Windows95man-viisuhuumaa kotikatsomoon! Testaa överi viisujuoma ja itse saksitut farkkushortsit
Lähteet: Hartwall, Edensprings, Kespro
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa