Vichy, kivennäisvesi, sooda – näin suositut vedet oikeasti eroavat toisistaan

Päihittääkö suomalainen hanavesi pullotetut luksusvedet? 6:28 Päihittääkö suomalainen hanavesi pullotetut luksusvedet?
KATSO MYÖS: Vedet Halpa vs. kallis -makutestissä.

Miten suositut vedet eroavat toisistaan? Kurkkaa vesisanasto!

Tuoreimmassa Halpa vs. kallis -sarjan jaksossa maisteltiin erilaisia vesiä. Testiin valittiin erihintaisia lähdevesiä ja mukana oli myös hanavettä sekä niin sanottua luksusvettä.

Kauppojen vesihyllyllä saattaa kuitenkin joskus mietityttää, mitä eroa erilaisilla vesituotteilla oikeastaan on. Mitä on vichy, ja miten kivennäis- ja lähdevedet eroavat toisistaan? 

Tässä kertauksen vuoksi hieman vesisanastoa:

Lähdevesi ja mineraalivesi

Juomavalmistaja Hartwallin mukaan lähdevesi on luonnon itsensä puhdistamaa vettä, joka sisältää luonnollisia mineraaleja, mutta ei lainkaan lisättyjä makuaineita tai kuplia. Lähdeveteen voidaan lisätä myös hiilihappoa.

Sekä mineraali- että lähdevesi tulevat maanalaisista lähteistä ja molemmat voivat spontaanisti nousta maan pinnalle. Vesi voidaan myös  poistaa useilla eri tekniikoilla, kuten kaivoilla tai ojilla. 

Suurin ero mineraali- ja lähdevedellä on se, että mineraalivedessä on kiinteä mineraalikoostumus, toisin kuin lähdevedessä. 

Kivennäisvesi

Kivennäisvesi tarkoittaa vettä, johon on lisätty kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia ja kalsiumia. Kivennäisaineet vaikuttavat jonkin verran juoman makuun. Lisäksi kivennäisvedessä on kevyet kuplat ja mahdollisesti myös makuaineita.

Kivennäisvedet voidaan valmistaa joko lisäämällä veteen kivennäisaineita, tai pumppaamalla vettä mineraalipitoisista lähteistä. Jälkimmäisessä tapauksessa vettä kutsutaan luontaiseksi kivennäisvedeksi.

Vichy

Vichy on muuten kuin kivennäisvettä, mutta se sisältää myös natriumia. Vichyssa on myös kivennäisvettä vahvemmat kuplat. 

Soodavesi

Hiilihapollisen lähdeveden yhteydessä vastaan voi tulla myös termi soodavesi. Kespron mukaan soodavesi on yksinkertaisimmillaan hiilihapotettua vesijohtovettä, eikä siihen ole lisätty muita makuun vaikuttavia ainesosia.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!