Akateeminen Kiuas-Seura ry on valinnut jälleen vuoden parhaat makkarat. Arvioiduista makkaroista parhaat pisteet sai raakamakkarasarjan voittaja, HK Maakarien Livornon Luigi.
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin makkaroista ja niiden oikeaoppisesta valmistuksesta.
Kiuas-Seura ry on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien, ja tänä vuonna yhdistys arvioi 167 makkaraa kuudessa eri sarjassa. Maistelukauden kaikkein parhaimmaksi makkaraksi valikoitui HK Maakarien Livornon Luigi, joka sai asiantuntijoilta kiitosta erityisesti maukkaudesta, kuoresta, massan karkeudesta ja jälkimausta.
– Reippaasti makuja! Kuori loistava, massa karkea, makua löytyy koko ajan ja jälkimaussakin, tosi hyvä! summaa puheenjohtaja Jyri Jämsä.
Maistelussa raati arvioi makkaran makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta-laatusuhteen kesken.
Parhaat uudet kotimaiset makkarat ajalta 1.9.2017 – 31.8.2018
Paras raakamakkara: Livornon Luigi, HK Maakarit
Bratwurstit: Bratwurst Nysä, Yrjö Wigren Oy
Nakkimakkarat: Chirizo nakki, Atria Rehti
Grillimakkarat: Aito Amerikan Grillimakkara, Makulihan BBQ
Lenkkimakkarat: Palvarin Saunakieppi, Palviliha Koria
Erikoismakkarat: Palvimestarien Joulumakkara Kypsä Kausiherkku, Palvimestarit
Lähteet: Kiuas-Seura, HK