Suomen paras grillimakkara ja muut parhaat makkarat on jälleen valittu Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n toimesta. Makkararaati maisteli vuoden aikana peräti 125 eri makkaraa.
Pitääkö grillimakkaroihin tehdä viillot? Katso videolta, miten makkara grillataan oikeaoppisesti!
Makkaranystävien Akateeminen Kiuas-Seura ry AKS on jälleen julkistanut vuoden parhaat makkarat. Raati maisteli tänä vuonna yhteensä 125 makkaraa neljästä eri maasta. Näistä 104 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.
Paras grillimakkara 2021: Pirkka Parhaat texmex grillimakkara
Arvioiduista makkaroista kolmen saadessa samat yhteispisteet, parhaat makupisteet sai grillimakkarasarjan voittaja, Makuliha Oy:n valmistama Pirkka Parhaat texmex grillimakkara.
– Tasapainoinen maku, vaikka runsaat mausteet, summaa makkaraseuran puheenjohtaja Jyri Jämsä voittajamakkaraa.
Lue myös: Tiedätkö, mitä pyttipannun nimi oikeasti tarkoittaa? Moni ei ole tätä tajunnut
Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkaraa kehuttiin raadin toimesta myös mehevän rasvaiseksi ja lihaisen tuntuiseksi.
AKS valitsi parhaat uutuusmakkarat nyt jo 22. kertaa. Makkaroita on maisteltu seuran toimeista vuodesta 1991 lähtien, mikä tarkoittaa tähän mennessä 988 arviointi-istuntoa.
Raadin maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta-laatusuhteen kesken. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.
Suomen parhaat makkarat 2021
Grillimakkarat | ||
Pirkka Parhaat texmex grillimakkara/ Makuliha Oy, Tammela | 92 | Hyvä kuori, lihaisa tuntuma, rasvaa ja chiliä, rasva pitää chilin piilossa, mehevän rasvainen, tuntuu poltetta miellyttävästi, loistava kuori ja mausteutus, tasapainoinen maku vaikka runsaat mausteet. |
Bratwurstit | ||
HMT Oktober Bratwurst-Duo Savupaprika&Cheddar/ Perniön Liha Oy, Salo | 92 | Juustoa, rasvaa riittävästi, chiliä, mehevä, maukas, juuston ja mausteiden tasapaino, hyvä jälkimaku. |
Lenkkimakkarat | ||
HMT Cheddar-Jalapeno Lenkki/ Perniön Liha Oy, Salo | 92 | Hyvät mausteet, hyvä kuori, mukava massa, juusto sopivasti, oikein hyvä, aivan muuta kuin peruskieppi, muistuttaa aiempia hyviä maisteluita. |
Raakamakkarat | ||
Italialainen Aamiaisnakki/ Nakki-Hannu, Ylöjärvi | 90 | Mukava yrttisyys, puruvastus hyvä, rasvan tuntua runsaanlaisesti, pippuria, joku sitruunainen yrttisekoitus, mehukas, maut tyydyttävät, bratwurstin tyyppinen, voimakas maku jää suuhun pitkäksi aikaa. |
B-lk grillimakkarat | ||
Korpelan Juusto-jalapeno Grillimakkara/ Lihajaloste Korpela (Landeli Group), Huittinen | 90 | Chili puraisee hiukan, kuori rapea, joku hyvä pippuri löytyy, mausteet kohdallaan, makumaailma toimii, tasapainoinen, mausteet voimistuvat loppua kohden, kuori voisi olla pikkaisen ohuempi, jälkimaku voimakas. |
Erikoismakkarat | ||
Wursti Maukkaat Olutnakki/ Wursti Oy, Järvenpää | 88 | Mausteet runsaat, tuoksuu hyvälle, rakenne kiva ohueksi, poikkeaa eteläisistä lajikumppaneistaan siinä, ettei kuivu liikaa valmistuksessa, vähäsuolainen olutmakkaraksi. |
Viime vuonna parhaan makkaran tittelin nappasi Wursti Oy:n valmistava Grillimaisteri Kielbasa.
Lähde: AKS