Tässä on Suomen paras grillimakkara 2021

Näin grillaat makkaran oikein 0:55 Näin grillaat makkaran oikein

Suomen paras grillimakkara ja muut parhaat makkarat on jälleen valittu Akateeminen Kiuas-Seura r.y.:n toimesta. Makkararaati maisteli vuoden aikana peräti 125 eri makkaraa.

Pitääkö grillimakkaroihin tehdä viillot? Katso videolta, miten makkara grillataan oikeaoppisesti!

Makkaranystävien Akateeminen Kiuas-Seura ry AKS on jälleen julkistanut vuoden parhaat makkarat. Raati maisteli tänä vuonna yhteensä 125 makkaraa neljästä eri maasta. Näistä 104 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Paras grillimakkara 2021: Pirkka Parhaat texmex grillimakkara

Arvioiduista makkaroista kolmen saadessa samat yhteispisteet, parhaat makupisteet sai grillimakkarasarjan voittaja, Makuliha Oy:n valmistama Pirkka Parhaat texmex grillimakkara

– Tasapainoinen maku, vaikka runsaat mausteet, summaa makkaraseuran puheenjohtaja Jyri Jämsä voittajamakkaraa.

Pirkka Parhaat Tex-mex Grillimakkaraa kehuttiin raadin toimesta myös mehevän rasvaiseksi ja lihaisen tuntuiseksi. 

AKS valitsi parhaat uutuusmakkarat nyt  jo 22. kertaa. Makkaroita on maisteltu seuran toimeista vuodesta 1991 lähtien, mikä tarkoittaa tähän mennessä 988 arviointi-istuntoa. 

Raadin maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta-laatusuhteen kesken. Arvioidut makkarat ovat seuran jäsenet hankkineet kaupoista kautta maan, joitakin on saatu suoraan valmistajalta. Kaikki kotimaiset uutuusmakkarat pyritään maistelemaan.

Suomen parhaat makkarat 2021

Grillimakkarat

Pirkka Parhaat texmex grillimakkara/ Makuliha Oy, Tammela  



92

Hyvä kuori, lihaisa tuntuma, rasvaa ja chiliä, rasva pitää chilin piilossa, mehevän rasvainen, tuntuu poltetta miellyttävästi, loistava kuori ja mausteutus, tasapainoinen maku vaikka runsaat mausteet.

Bratwurstit

HMT Oktober Bratwurst-Duo Savupaprika&Cheddar/ Perniön Liha Oy, Salo

92

Juustoa, rasvaa riittävästi, chiliä, mehevä, maukas, juuston ja mausteiden tasapaino, hyvä jälkimaku.

Lenkkimakkarat

HMT Cheddar-Jalapeno Lenkki/ Perniön Liha Oy, Salo

92

Hyvät mausteet, hyvä kuori, mukava massa, juusto sopivasti, oikein hyvä, aivan muuta kuin peruskieppi, muistuttaa aiempia hyviä maisteluita.

Raakamakkarat

Italialainen Aamiaisnakki/ Nakki-Hannu, Ylöjärvi  



90

Mukava yrttisyys, puruvastus hyvä, rasvan tuntua runsaanlaisesti, pippuria, joku sitruunainen yrttisekoitus, mehukas, maut tyydyttävät, bratwurstin tyyppinen, voimakas maku jää suuhun pitkäksi aikaa.

B-lk grillimakkarat

Korpelan Juusto-jalapeno Grillimakkara/ Lihajaloste Korpela (Landeli Group), Huittinen

90

Chili puraisee hiukan, kuori rapea, joku hyvä pippuri löytyy, mausteet kohdallaan, makumaailma toimii, tasapainoinen, mausteet voimistuvat loppua kohden, kuori voisi olla pikkaisen ohuempi, jälkimaku voimakas.

Erikoismakkarat

Wursti Maukkaat Olutnakki/ Wursti Oy, Järvenpää

88

Mausteet runsaat, tuoksuu hyvälle, rakenne kiva ohueksi, poikkeaa eteläisistä lajikumppaneistaan siinä, ettei kuivu liikaa valmistuksessa, vähäsuolainen olutmakkaraksi.

Viime vuonna parhaan makkaran tittelin nappasi Wursti Oy:n valmistava Grillimaisteri Kielbasa

Lähde: AKS

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.