Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Bollito mamma Vittorinan kastikkeella

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Bollito on tyypillinen italialainen lihapata. Papujen tulee liota yön yli, joten muista se suunnittelussa. Kastike voidaan valmistaa etukäteen. Se säilyy kyllä jääkaapissa.

Kuudelle

  • 1 ½ dl valkoisia papuja
  • 1 kg naudan patalihaa paloina
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4 keltasipulia
  • 350 g porkkanoita
  • ½ lehtiselleri
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 nippu persiljaa
  • ½ pullo kuivaa valkoviiniä (n. 2 ½ dl)
  • 1 ½ tl kuivattua rosmariinia
  • 1 ½ tl kuivattua salviaa
  • mustapippuria
  • 5 dl kanalientä

Kastike

  • 1 vihreä paprika
  • 2 porkkanaa
  • 2 nippua persiljaa
  • 3 vihreää tomaattia
  • 1 keltasipuli
  • 3 lehtisellerin vartta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl oliiviöljyä

Valmistusohje

1. Laita pavut likoamaan yön yli. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna sipuli, porkkanat ja selleri karkeasti. Kuori valkosipulinkynnet. Ruskista liha öljyssä ja laita pataan. Kaada päälle viini ja anna porista kunnes neste on lähes haihtunut.

2. Lisää silloin sipuli, porkkana ja selleri pataan. Kaada päälle lientä, niin että liha peittyy n. 1 sentillä. Lisää rosmariini, salvia ja mustapippuri ja purista mukaan valkosipuli. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää pavut ja anna kiehua vielä 70 minuuttia. Suolaa pata kun liha on mureaa.

3. Kastike: Hienonna paprika, persilja, tomaatit ja lehtiselleri pieneksi. Kuori ja hienonna porkkanat ja sipuli. Laita kasvikset kattilaan. Lisää suola, viinietikka ja vesi, kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä vähintään 2 tuntia. Lisää oliiviöljy ja jäähdytä kastike. Tarjoile kylmä kastike padan kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Naudanlihapata