Bollito mamma Vittorinan kastikkeella
Bollito on tyypillinen italialainen lihapata. Papujen tulee liota yön yli, joten muista se suunnittelussa. Kastike voidaan valmistaa etukäteen. Se säilyy kyllä jääkaapissa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
Kuudelle
- 1 ½ dl valkoisia papuja
- 1 kg naudan patalihaa paloina
- 2 rkl oliiviöljyä
- 4 keltasipulia
- 350 g porkkanoita
- ½ lehtiselleri
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 nippu persiljaa
- ½ pullo kuivaa valkoviiniä (n. 2 ½ dl)
- 1 ½ tl kuivattua rosmariinia
- 1 ½ tl kuivattua salviaa
- mustapippuria
- 5 dl kanalientä
Kastike
- 1 vihreä paprika
- 2 porkkanaa
- 2 nippua persiljaa
- 3 vihreää tomaattia
- 1 keltasipuli
- 3 lehtisellerin vartta
- 1 tl suolaa
- 2 tl valkoviinietikkaa
- 2 rkl vettä
- 1 rkl oliiviöljyä
Valmistusohje
1. Laita pavut likoamaan yön yli. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna sipuli, porkkanat ja selleri karkeasti. Kuori valkosipulinkynnet. Ruskista liha öljyssä ja laita pataan. Kaada päälle viini ja anna porista kunnes neste on lähes haihtunut.
2. Lisää silloin sipuli, porkkana ja selleri pataan. Kaada päälle lientä, niin että liha peittyy n. 1 sentillä. Lisää rosmariini, salvia ja mustapippuri ja purista mukaan valkosipuli. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle ja anna porista miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää pavut ja anna kiehua vielä 70 minuuttia. Suolaa pata kun liha on mureaa.
3. Kastike: Hienonna paprika, persilja, tomaatit ja lehtiselleri pieneksi. Kuori ja hienonna porkkanat ja sipuli. Laita kasvikset kattilaan. Lisää suola, viinietikka ja vesi, kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä vähintään 2 tuntia. Lisää oliiviöljy ja jäähdytä kastike. Tarjoile kylmä kastike padan kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku