Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Croque monsieur – ehkä maailman paras voileipä

Croque monsieur
Croque monsieur valmistuu helposti.Shutterstock
Julkaistu 03.06.2020 20:17

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Croque monsieur on ranskalainen brasserie-klassikko. Kyseessä on kinkku-juustovoileipä, jonka välissä maistuu myös vastustamaton valkokastike. Resepti on Mikko Takalan ja Sami Rekolan Voileipäkirjasta (Readme 2019)

Bechamel-valkokastike

  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 pieni sipuli kuutioituna
  • ½ laakerinlehti
  • 1 ½ rkl vehnäjauhoja
  • 1 ½ rkl voita
  • raastettua muskottipähkinää
  • 8 tippaa tabascoa

Croque monsieur

  • 8 viipaletta levain-tyyppistä vehnähiivaleipää (tai paahtoleipää)
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl dijon-sinaappia
  • 100 g juustoraastetta (gruyere, comté, kypsennetty cheddar, mustaleima)
  • 150 g mureaa saunapalvikinkkua

Valmistusohje

Croque monsieur -leipä valmistuu näin:

Bechamel-valkokastike:

  1. Mittaa maito, kerma, sipulit ja laakerinlehti kattilaan ja kiehauta. Anna maustua 10-15 min. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
  2. Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Pidä seos miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi, tahnamiseksi puuroksi. Jauhoseos ei saa ruskistua.
  3. Siivilöi kerma-maito kuumaan jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia.
  4. Mausta kastike tabascolla ja hienoisella ripauksella raastettua muskottipähkinää.

Croque monsieur:

  1. Voitele leipäviipaleet ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda leivät nopeasti uunin yläosassa (180 asteessa)
  2. Käännä leipäsiivut ja sivele paahtamattomat pinnat dijonilla. Levitä seuraavaksi päälle puoleen leipäsiivuista kerros valkokastiketta, juustoraastetta, kinkkusiivut ja lisää juustoraastetta. Käännä loput hunnutetut leipäsiivut juustokerroksen päälle kerrosleivän tapaan. Sivele päällimmäinen pinta vielä ohuelti valkokastikkeella ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  3. Paahda leipiä uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Puolita leivät ja tarjoile.

Lähde: Mikko Takala & Sami Rekola, Voileipäkirja (Readme 2019)

Tuoreimmat aiheesta

Leipä