Erilaisia pipareita
Leivo ihanat piparit helpolla ohjeella. Yhdestä taikinasta saat erilaisilla lisukkeilla kolmet erilaiset herkut. Suolapähkinä- ja sinihomejuustopiparit maistuvat myös suolaisen ystäville.
Piparkakkutaikina
- 250 g voita
- 2 dl fariinisokeria
- 1 dl siirappia
- 2 rkl jauhettua kanelia
- 1 rkl jauhettua neilikkaa
- 2 rkl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua maustepippuria
- 2 kananmunaa
- 3 tl leivontasoodaa
- noin 8 dl vehnäjauhoja
Suolapähkinäpiparit
- 500 g piparkakkutaikinaa
- 3 dl suolapähkinöitä
Pipari-kanapeet
- 1 pkt valmiita torttu-, voi-, tai lehtitaikinalevyjä
- (1–2 dl kookoshiutaleita)
- 1 pkt paketti valmista piparkakkutaikinaa (tai 500 g itse tehtyä)
- noin 1 dl sokeria
Pipari-sinihomejuustokiekurat
- 500 g piparkakkutaikina
- 100–150 g sinihomejuustoa
Valmistusohje
Piparkakkutaikina ja suolapähkinäpiparit:
Sulata voi ja sekoita sinne fariinisokeri, siirappi ja mausteet. Nosta sivuun hellalta ja anna jäähtyä hetki. Lisää kananmunat joukkoon koko ajan vatkaten.
Sekoita leivontasooda vehnäjauhojen joukkoon ja kaada ne vähitellen voi-mausteseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja pakkaa muovipussiin maustumaan yön yli.
Jos käytät valmistaikinaa, sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa kaksi desiä suolapähkinöitä veitsellä tai monitoimikoneella rouheeksi. Jätä loput koristeeksi.
Sekoita rouhe ja taikina käsin tasaisesti ja leivo taikinasta paksu pötkö. Leikkaa pötkö noin 30 osaan ja pyörittele palaset palloiksi. Asettele pallot väljästi leivinpaperille uunipellille. Painele hieman matalammiksi ja laita jokaisen keskelle suolapähkinä. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 5–8 min.
Kanapeet:
Sulata taikinalevyt ja nipistele ne yhdeksi isoksi levyksi tai avaa iso lehtitaikinalevy taitoksistaan. Ripottele levylle sokeria ja halutessasi kookoshiutaleita. Muotoile piparkakkutaikina leivinpaperin päällä yhdeksi yhtä isoksi levyksi kuin iso lehtevä levy. Kumoa piparitaikinalevy leivinpaperin avulla lehtevän levyn päälle.
Käännä kerroslevyjen sivut keskelle niin, että reunat tulevat vastakkain. Ripottele taas taikinalle sokeria ja taita tämän jälkeen taikina niin, että käännetyt sivut kohtaavat uudelleen keskellä. Laita taikina kylmään vähintään puoleksi tunniksi. Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä noin puolen sentin paksuisia viipaleita ja laita ne uunipellille. Ripottele pinnalle sokeria. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa noin 10–15 minuuttia.
Sinihomejuustokiekurat:
Kauli piparkakkutaikina ohueksi suorakulman muotoiseksi levyksi. Ripottele pinnalle sinihomejuustoa murustettuna. Kääri kääretortun tapaan rullalle. Leikkaa rullasta vajaan sentin mittaisia viipaleita ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle kumolleen.
Voit tehdä isompia tai pienempiä rullia sen mukaan, miten leveästä levystä rullaat taikinaa. Paista noin 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
Nauti punaviinin kera. Nämä piparit sopivat hyvin myös coctail-paloiksi tai kahvipöytään.
Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"