Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Mariamin Marjatta-Mummon lankakerä

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps7_6873
MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 21.02.2022 21:07

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.

Taikina

  • 1dl Valio maitoa
  • 1rkl kuivahiivaa
  • 100g Sunnuntai sämpyläjauhoja
  • 260g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 1tl maldon suolaa
  • 35g sokeria
  • 1dl Valio vispikermaa
  • 1 kananmuna
  • tomaattipyre

Voiteluun

  • 2rkl Valio maitoa

Kaulintaan

  • 50g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Vuoan voiteluun

  • 10g Valio voita vuoan voiteluun

Täyte

  • nippu basilikaa
  • nippu timjamia
  • 150g parmesaanijuustoa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • pinjansiemeniä

Salaattipeti

  • nippu viininsuolaheinää
  • nippu basilikaa
  • jääsalaatti
  • 2 kevätsipulia
  • nippu herneenversoja
  • ½ sitruuna
  • 3rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 50g Valio voita

Sukkapuikot (grissini)

  • 0,5dl Valio maitoa
  • 12 g Valio voita
  • 12 g parmesaania
  • 5g tuorehiivaa
  • 90g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 1tl sormisuolaa ennen paistoa

Valmistusohje

TAIKINA: Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja anna hetki turvota. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kerma ja muna sekä hiivamaito-mössö. Vaivaa yleiskoneella taikinakoukulla tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä kelmulla tai kannella suljetussa astiassa kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 5 osaan, pyörittele osat palloksi ja peitä pallot tuorekelmulla. Anna levätä n. 10 minuuttia.

TÄYTE: Aja yrtit tasaiseksi tehosekoittimessa. Lisää parmesaanijuusto ja valkosipulinkynsi ja aja massa mahdollisimman pieneksi.

TÄYTTÄMINEN: Kaulitse pallot 0,5 cm paksuiseksi ovaalin muotoiseksi levyksi. leikkaa taikinaan pituussuunnassa puoleen väliin ohuita suikaleita. Levitä täytettä umpinaiselle puolelle. Aloita rullaaminen umpinaisesta päästä ja rullaa levyt tiiviiksi rullaksi. Voitele n. 20-22cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Aseta taikinarullat vuoan reunoille. Peitä vuoka tuorekelmulla ja lämpimään kohoamaan, kunnes taikina peittää lähes koko vuoan. Sivele kohonneen leivän pinta maidolla ennen paistoa. Paista 170 asteessa n. 18-20 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea.

SUKKAPUIKOT: Kiehauta maito kattilassa. Lisää joukkoon voi ja parmesani ja anna niiden sulaa. Aja seos tasaiseksi yleiskoneella ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva joukkoon. Lisää suola ja jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan kohota kelmulla peitettynä lämpimässä paikassa n. 15 minuuttia. Tee taikinasta 5 tasakokoista palloa. Ripottele Maldon suolaa työalustalle ja muotoile pallot ohuiksi tikuiksi. Tee toiseen päähän tikkua solmut. Aseta tikut leivinpaperille ja paista niitä 140 asteessa n. 30 minuuttia kunnes ne ovat hieman saaneet väriä ja ovat rapeita.

SALAATTI: Revi salaatti ja herneenversot kulhoon. Lisää viininsuolaheinä. Pilko basilika ja kevätsipuli pieniksi ja lisää joukkoon. Mausta salaatti sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

Aseta leipä keskelle puualustaa ja levitä salaatti ilmavasti leivän ympärille. 

Sulata voi ja pistä se pieneen dippikippoon ja aseta se laudalle myös. Viimeiseksi asettele sukkapuikot laudalle.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit