Helppo maalaisleipä
Tässä kaikkein helpoin - ja mahdollisesti myös maukkain - leipäresepti. Leivässä on ihana, hieman sitkeä kuori. Se maistuu parhaiten oliiviöljyn, tuorejuuston tai voin kanssa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
4 annosta
- 50 g hiivaa
- ½ kg (8 ½ dl) vehnäjauhoja
- ½ kg (8 ½ dl) vaaleita vehnä-ruisjauhoja
- 5½ dl vettä
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 rkl suolaa
Valmistusohje
1. Mittaa jauhot, lämmitä vesi 37 asteeseen ja murenna hiiva kulhoon. Lisää hieman vettä ja sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Kaada joukkoon loppu vesi sekä öljy.
2. Sekoita suola ja jauhot keskenään. Lisää seos taikinanesteeseen vähän kerrallaan, ja alusta taikinaksi. Jos aiot vaivata taikinan käsin, on ranteessa oltava ruista! Vaivaa viisi minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin. Taikinan tulee olla melkoisen kiinteää. Peitä kulho ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa tunnin ajan.
3. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile se pitkulaisiksi leiviksi. Älä vaivaa enää taikinan kohoamisen jälkeen! Aseta leivät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä puolen tunnin ajan. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä uunissa toiseksi alimmalla tasolla neljännestunnin ajan. Käännä lämpö pois uunista ja anna leipien olla uunissa vielä neljännestunnin ajan. Anna leipien viiletä ritilällä peittämättöminä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa