Hilja-mummin maksapiiras
Julkaistu
Hilja-mummin maksapiiras 1900-luvun alkupuolelta voitti Finnjävel-ravintolan perinnereseptikilpailun. Reseptin kilpailuun lähetti Hiljan pojanpoika Timo Immonen, joka on muuntanut ohjeen myös nykykielelle.
Alkuperäinen Hilja-mummin maksapiiras
- 150 gr. raastettua vasikanmaksaa
- 2 munaa
- 3 rkl. survottuja korppuja
- 1 rkl. anshovislientä
- 2 dl. kermaa
- 3 rkl. voita
- 1 sipuli
- 1 tl. suolaa
- 1/2 tl. sokeria
- 1/2 tl. hienonn. inkivääriä
- 1/4 tl. valkopippuria
- silavaa
Maksapiiras nykykielellä
- 150 g (broilerin) maksaa
- 1 sipuli
- 3 rkl voita
- 2 kananmunaa
- 1/2 dl korppujauhoja
- 1 rkl anjovislientä
- 2 dl kermaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
- 1/2 tl jauhettua inkivääriä
- 1/4 tl jauhettua valkopippuria
- 100 g (1 pakkaus) ilmakuivattua kinkkua tai Amerikan Pekoni Fileetä
- (lisäksi tarvitset 2 pateevuokaa (tai suorakaiteen muotoisen uunivuoan) ja yhden suuremman, mihin pienemmät vuoat mahtuvat vesihauteeseen)
Valmistusohje
Alkuperäinen Hilja-mummin ohje:
- Huuhdottu ja raastettu vasikanmaksa vaivataan sihdin läpi.
- Vatkatut munat, survotut korput, anshovisliemi, kerma, sipulin kera ruskeutettu ja siivilöity voi, sekä mausteet sekoitetaan maksaan.
- Soikean läkkivuoan pohja ja reuna sisustetaan ohukaisilla silavaviipaleilla; seos kaadetaan siihen, peitetään silavaviipaleilla ja paperi sidotaan vielä vuoan päälle.
- Piiras pannaan uuniin vedessä paistumaan kypsäksi, johon menee noin 1-2 tunnin aika, koetellaan vispilän varvulla ja annetaan jäähtyä, ennenkun kaadetaan vuoasta pois.
Maksapiiras nykykielellä:
- Sulata maksa pakkauksen ohjeen mukaan ja jauha monitoimikoneella hienoksi.
- Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulisilppua. Sekoita kulhossa sipuli, munat, korppujauhot, anjovisliemi, kerma ja maksa, mausta sokerilla, suolalla, inkiväärillä ja valkopippurilla.
- Vuoraa uunivuoka kerrallaan kinkku- tai pekonifileillä niin että päät jäävät roikkumaan vuoan reunojen yli. Kaada maksaseos vuokaan ja käännä reunojen yli roikkuvat lihasiivut kanneksi, peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja nosta vesihauteeseen.
- Paista 180 asteisessa uunissa 1-1 1/2 tuntia (vuoan koosta riippuen), kunnes piiras on keskeltäkin kypsää. Nosta vuoka vesihauteesta, kaada mahdolliset irronneet nesteet varovasti pois ja peitä vuoka uudestaan alumiinifoliolla tai talouskelmulla. .
- Säilytä piirasta jääkaapissa, kumoa tarjoiluvadille ja leikkaa siivuiksi vasta juuri ennen tarjoamista.
Resepti: Hilja-mummi ja Timo Immonen
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka