MasterChef Suomi: Peuran ulkofileetä, hasselbackan perunaa ja aurajuustokastiketta, Iinan resepti
MasterChef Suomi -sarjan 11. jaksossa kokattiin raaka-aineista läheltä ja kaukaa.
Ainesosat
- 150 g peuran ulkofileetä
- 1 kiinteä peruna
- 4 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 tl sokeria
- 4 tl hienoa merisuolaa
- 1 tl mustapippuria
- 1 pieni sipuli
- 1 salottisipuli
- 4 dl kuohukermaa
- 100 g aurajuustoa
- 70 g kanttarelleja
- 1 rkl normaalisuolaista voita
- 2 tl valkoviinietikkaa
- 100 g puolukoita
- 2 rkl vettä
- 2 rkl sokeria
- Persiljaa koristeluun
- 2 rkl hienonnettua ruohosipulia
Valmistusohje
Lämmitä uuni 220-asteeseen. Hasselbackan perunat: Laita lusikka perunan alle ja tee perunaan poikittaisviiltoja leikkaamatta pohjaan saakka. Mausta 1 rkl rypsiöljyllä, 1 tl suolalla ja 2 rkl ruohosipulilla. Laita uuniin paistumaan. Pidä uunissa niin kauan kunnes viillot avautuvat hieman ja peruna saa väriä.
Tee puolukkakastike. Laita puolukat kattilaan 2 rkl veden ja 2 rkl sokerin kanssa. Keitä, kunnes puolukat hilloontuvat. Siivilöi kastike pursotinpussiin ja laita jääkaappiin odottamaan.
Karamellisoi sipuli. Puolita ja kuori sipuli. Laita pannulle 1 rkl oliiviöljyä ja kuumenna pannu. Aseta sipulinpuolikkaat leikkuupinta alaspäin pannulle ja mausta hyppysellisellä suolaa ja sokeria. Anna karamellisoitua pannulla, kunnes sipulit saavat väriä, mutta varo polttamasta niitä.
Laske uunin lämpötila 180-asteeseen. Putsaa mahdolliset kalvot pois peuran ulkofileestä. Kuivaa fileen pinnat ja mausta suolalla. Kuumenna pannulla 3 rkl rypsiöljyä ja ruskista kaikki fileen pinnat pannulla. Kypsennä loppuun uunissa. Mikäli käytät paistomittaria, laita mittari fileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä, kunnes sisälämpö näyttää 50-astetta. Ota filee pois uunista ja anna levätä 10 minuuttia, ennen tarjoilua.
Tee aurajuustokastike. Käytä samaa pannua, jossa ruskistit peuran. Pilko salottisipuli ja kuullota se peurasta irronneessa nesteessä. Lisää 4 dl kuohukermaa ja 100 g aurajuustoa. Mausta parilla kierroksella mustapippuria myllystä ja 2 tl valkoviinietikalla. Anna keittyä kasaan noin 15-minuutin verran ja siivilöi kastike.
Peuran levätessä paista kanttarellit. Haihduta kuumalla pannulla sienistä neste pois ja lisää sitten 1 rkl voita sekä kaksi kierrosta suolaa myllystä. Paista kunnes sienet saavat hieman väriä. Viipaloi peura ja kokoa annos.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka