Lihapiirakat lappeenrantalaisittain
Kokeile vetyä ja atomia!
- Ruokavalio: Laktoositon
Taikina
- 5 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 2 rkl öljyä
- 11 dl jauhoja + hieman leivontaan
Täyte
- 2 sipulia pieneksi silputtuna
- 3 valkosipulinkynttä pieneksi hienonnettuna
- 200 g naudanjauhelihaa
- 400 g sikanautajauhelihaa
- 1 rkl öljyä paistamiseen
- teelusikallinen maustepippuria
- mustapippuria ja suolaa
- 1 dl puuroriisiä (
- keitettynä ohjeen mukaan)
- n. 1,5 l friteerausöljyä
Lihapiirakoiden väliin
- kurkkusalaattia
- keitettyjä kananmunia viipaleina
- sinappia, ketsuppia
- savupalvia tai muuta kinkkua
Valmistusohje
Lämmitä vesi oikean lämpöiseksi ja sekoita siihen suola, sokeri sekä pussillinen kuivahiivaa. Vatkaa jauhot veteen desilitra kerrallaan ja lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa kulhossa muutama minuutti kunnes siitä muodostuu kimmoisa iso pallo. Peitä liinalla ja nosta lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan. Valmista seuraavaksi täyte.
Kuullota sipulit öljyssä, lisää jauhelihat ja paista kunnes seos on ruskistunut. Mausta ja nosta jäähtymään. Sekoita puuroriisi lihaseokseen ja tarkista suolan määrä. Kun taikina on kohonnut kauniisti kaksinkertaiseksi, nosta se jauhotetulle pöydälle ja painele kämmenillä taikinasta kuplat pois. Tarvitset piiraiden leikkaamista varten pyöreän stanssin tai halkaisijaltaan noin 13 cm kulhon. Lisäksi tarvitset kaulimen: paras on puikulan mallinen piiraskaulin.
Kauli taikinaa itsestäsi kauimpana olevasta reunasta poispäin, taikinasta venyy työpöydälle noin 15 cm leveä ja hieman tätä pidempi, 5 mm paksu taikinalevy. Laita levyn keskelle pari ruokalusikallista jauhelihatäytettä ja käännä levyn uloin reuna itseesi päin täytteen päälle. Näin saat muhkeampia ja pyöreämpiä lihapiirakoita. Nosta leikatut piiraat liinan alle nousemaan ja lepäämään. Jatka taikinan työstämistä tällä tavalla kunnes kaikki taikina on käytetty.
Kuumenna öljy kattilassa, wokissa tai friteerauskeittimessä 180-asteiseksi. Uppopaista lihapiirakat pari kolme piirasta kerrallaan molemmin puolin ja nosta talouspaperin päälle jäähtymään. Peitä valmiit piiraat vielä kangasliinalla niin ne pehmenevät sopiviksi ennen herkuttelua!
Vety: Halkaistu lihapiirakka täytetään kinkulla, kananmunan viipaleilla, kurkkusalaatilla, ketsupilla ja sinapilla.
Atomi: Halkaistu lihapiirakka täytetään kinkulla tai kananmunalla, kurkkusalaatilla, ketsupilla ja sinapilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"