Hovimestarin nokkoskeitto
Kevään ensimmäinen varhaiskasvi on nokkonen. Aistikkaampaa kasvista keiton pohjaksi on vaikeaa kuvitella. Joten aivan kevään alussa on viisasta lähteä poimimaan koko korillinen nokkosia, varustaudu käsineillä ja saksilla – ja poimi vain hennoimmat lehdet.
- Ruokavalio: Kevyt, Kasvisruoka
Kuudelle
- 1 ½ l hentoja nokkosia
- vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 3 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 1 nippu ruohosipulia
- 1 maustemitta kokonaisia aniksia
- 1 maustemitta kokonaisia fenkolinsiemeniä
Tarjoiluun
- 6 kananmunaa
- 1 litra vettä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl etikkaa
Valmistusohje
1. Puhdista nokkoset ja huuhdo ne monessa vedessä. Keitä 2 litraa vettä kattilassa ja lisää nokkoset. Kun vesi taas kiehuu, ala ottaa aikaa. Nokkosten pitää kiehua tasan 12 minuuttia. Kaada ne lävikköön, säästä keitinvesi.
2. Sido anis ja fenkolinsiemenet maustepussiin. Sulata voi kunnonkokoisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää keittovettä vähän kerrallaan, samalla vatkaten jotta vältyt paakuilta. Lisää maustepussi ja liemikuutiot, anna kiehua 20 minuuttia hiljalleen. Poista maustepussi ja mausta ripauksella pippuria.
3. Keiton kiehuessa, sekoita nokkoset karkeaksi tahnaksi tehosekoittimessa tai hienonna ne veitsellä. Hienonna ruohosipuli. Kaada nokkoset kattilaan, keitä hiljalleen 5 minuuttia. Viimeiseksi lisäät ruohosipulin, mausta vielä tarvittaessa.
4. Hyydytetyt munat: Kaada vettä matalaan, suureen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää suola ja etikka. Alenna lämpöä niin että vesi vain juuri ja juuri poreilee. Riko muna kuppiin ja kaada se varovaisesti veteen. Heti kun valkuainen on hyytynyt, muna on valmis, n. 3 minuutissa. Nosta valmiit munat vedestä reikäkauhalla ja valuta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi