Paneroidut kalafileet nokkosten kera
Kun nokkoset versovat keväällä, kannattaa niitä lähteä keräämään. Näin ovat tehneet viisaat ihmiset kautta aikojen. Eikä niistä tarvitse aina tehdä nokkoskeittoa, ne sopivat myös herkulliseksi lisäkkeeksi pinaatin tapaan esimerkiksi kalalle. Kuvassamme on käytetty haukifileitä, jotka on paneroitu eli leivitetty ennen paistamista.
4 hengelle
- 600 g kalafileetä
- 1 dl hienoa korppujauhoa
- 1 dl vehnäjauhoa
- 1 muna
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
- 1 rkl voita
Ruohosipulivoi
- 100 g voita
- 1 dl ruohosipulisilppua
- 1/2 sitruunan mehu
Nokkoset
- 1 l hentoja nokkosia
- 2 l vettä
- 2 tl suolaa
- 2 rkl voita
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
Tarjoiluun
- keitettyjä perunoita
- sitruunalohkoja
Valmistusohje
1. Ruohosipulivoi: silppua ruohosipulit hienoksi ja purista sitruunanpuolikkaasta mehu. Lisää huoneenlämpöiseen voihin ja sekoita huolellisesti. Pane viileään tarjoiluun asti.
2. Tässä työssä kannattaa vetää kumi- tai muovihansikkaat käteen. Perkaa ja huuhtele nokkoset hyvin. Käytä ainoastaan hentoja, vastapuhjenneita lehtiä ja versoja. Lämmitä vesi kiehuvaksi, lisää suola ja keitä nokkosia 12 minuuttia. Valuta lävikössä ja purista nokkosista pois vettä niin paljon kuin voit. Hienonna nokkoset karkeasti ja siirrä sivuun. Juuri ennen tarjoilua sulata kattilassa voita aika voimakkaalla lämmöllä, kääntele nokkoshake voissa ja mausta suolalla sekä pippurilla.
3. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele uunivuoka. Vatkaa munan rakenne rikki. Mausta kalafilee(t) suolalla ja pippurilla, kääntele vehnäjauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Aseta kala vuokaan ja uuniin. Sulata voi ja valuta kalan pinnalle muutaman minuutin kuluttua. Kaikkiaan 12-13 minuutin kuluttua kala on kypsää. Tarjoile voissa lämmitettyjen nokkosten sekä ruohosipulivoin, sitruunan ja keitinperunoiden kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku