Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Nokkos-ruohosipulikeitto

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Mene ulos keväisenä aamupäivänä ja kerää nokkosten ensimmäiset versot. Keitosta tulee voimakkaan vihreää, suloisen hyvää ja erittäin terveellistä.

Neljälle

  • 1 l hentoja nokkosia
  • 1 nippu ruohosipulia
  • 1 l vihanneslientä
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 1 maustemitta anista
  • 1 maustemitta fenkolia
  • suolaa ja valkopippuria

Uppomunat

  • 4 munaa
  • 1 rkl etikkaa
  • 1 tl suolaa

Valmistusohje

1. Huuhtele nokkoset runsaassa vedessä, poista paksut varret. Ryöppää vihannesliemessä viitisen minuuttia. Kaada nokkoset lävikkööön ja säästä liemi. Silppua ryöpätyt nokkoset karkeasti, samoin ruohosipulit.

2. Sulata voi kattilassa, ripottele jauhot sekaan ja sekoita. Kaada joukkoon pikku hiljaa vihannesliemi sekoitellen. Anna keiton kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla myllystä, aniksella ja fenkolilla.

3. Lisää keittoon nokkoset ja ruohosipulit juuri ennen tarjoilua. Lämmitä keitto kuumaksi, mutta älä keitä; keitossa pitää olla kauniin kirkkaanvihreä väri. Kaada keitto lämmitetyille lautasille ja laita uppomuna jokaiseen annokseen.

4. Uppomunat: Kaada vettä matalaan, laakeaan kattilaan tai paistinpannuun. Kiehauta ja lisää suola ja etikka. Vähennä lämpöä, niin että vesi vain poreilee. Riko munat yksi kerrallaan kuppiin ja liu'uta varovasti veteen. Tarkkaile, että vesi poreilee. Heti kun valkuainen hyytyy, muna on valmis, se vie noin 3 minuuttia. Ota munat vedestä reikäkauhalla ja valuta hieman.

Tuoreimmat aiheesta

Nokkoskeitto