Kaaviloi sulanut piparitaikina n. 4 mm paksuiseksi levyksi eli ei liian ohueksi. Ota levystä isolla 8-10 cm halkaisijaltaan olevalla perinteisellä pipari- tai tähtimuotilla pipareita. Mikäli noin isoa muottia ei ole, tee piparit isolla juomalasilla. Asettele piparit muffinivuokiin, silikoniset muotit ovat parhaita, mutta myös 2 paperista sopii tähän. Myös metallisia pikkuvuokia voi käyttää, ne kannatta voidella. Pipareita ei tule erikseen painella vuokiin vaan ne saa jäädä kevyesti vuokiin ”lepäämään”. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 6–8 min ajan. Anna piparikuppien jäähtyä ennen kuin irrotat ne muoteista. Tee se varovasti!
Valmista kinuskikastike kätevästi mikroaaltouunissa. Mittaa kerma isoon (1½-2 l) lasi- tai keraamiseen. Mittaa myös sokeri ja siirappi siihen. Kuumenna mikroaaltouunin täydellä teholla n. 4 min, kunne seos kiehahtaa. Jatka sen jälkeen kuumentamista noin puolella teholla n. 7 minuuttia eli niin, että seos näyttää aina välillä kiehuman, mutta ole koko ajan tarkkana, että seos ei nouse kipon reunojen yli. Lisää kuumaan seokseen voinokareet ja vaniljasokeri, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä ihan hetki (2-3 min).
Valuta kuumaa kinuskia 1-2 tl jokaisen piparinkupin pohjaan, lusikoi päälle täysin jäisiä marjoja. Valuta marjojen päälle reilusti kuumaa kinuskia. Koristele heti mantelilastuin tai jouluisin nonparellein.
VINKKI: Voit koristella kinuskileivokset myös muodikkaasti vuorisuolarakeilla.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy