4.12.2015. Myllyn Parhaan Arja kokkaa tällä viikolla MTV:n Huomenta Suomessa joulunaikaan sopivia herkkuja. Taatelikakku on maistuva kuivakakku ja suosittu varsinkin joulun aikaan, mutta toki herkullista ja säilyvää nautittavaa pitkin talvea. Tässä taatelikakku on tehty hieman modernimpaan tapaan käyttäen taikinaan ranskankermaa. Taatelikakusta saa herkullisen muodikkaan naked caken eli ”alastonkakun” täyttämällä sen. Ennen täyttöä kuivakakkukerrokset kannatta kostuttaa hyvin kahvilla tai vaihtoehtoisesti mieleiseksi maustetulla kahvilla.
Ainekset
- n. 12:lle, isohko sydänkakkuvuoka tai pyöreä vuoka, halkaisija 22 -24 cm
Pohja
- 2½ dl vettä
- 1 pkt kuivattuja taateleita (kiinteä pkt 250 g)
- 1½ dl sokeria
- 200 g voita tai margariinia
- 2 munaa
- 1½ dl ranskankermaa (1 pieni tlk)
- 1 tl ruokasoodaa
- 3½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
Kostutus
- 2-3 dl vahvaa kahvia
- (2-3 rkl rommia tai rommiaromia)
Täyte ja päällys
- 2 tlk sitruunatuorejuustoa (400 g)
- 2 tlk sitruunarahkaa (400 g)
- sinivalkoisia lumihiutale nonparelleja
Valmistusohje
Kiehauta vesi, taatelit ja sokeri isossa teräskattilassa pehmeäksi seokseksi (n. 10 min). Lisää rasva ja anna sen sulaa kuumaan taateliseokseen, anna jäähtyä. Vatkaa jäähtyneen seoksen joukkoon munat yksitellen, mieluiten sähkövatkaimella. Vatkaa taikinaan vuorotellen ranskankermaa, johon on sekoitettu sooda sekä vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kaada tasainen taikina silikoniseen sydän-kakkuvuokaan tai irtopohjaiseen pinnoitettuun kakkuvuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45 min.
Anna jäähtyä hetki (4-5 min) ennen kumoamista. Anna kumotun kakun jäähtyä vähintään seuraavaan päivään ennen täyttämistä, mieluummin kakku saa mehevöityä jääkaapissa pidempäänkin. Säilytä kakkua muovipussissa tai folion sisällä.
Halkaise kakku kolmeksi kerrokseksi isolla sahalaitaisella veitsellä. Sekoita tuorejuustot ja rahkat. Kokoa kakku tarjoiluvadille. Kostuta pohja hyvin, levitä sille 1/3 täytteestä, aseta toinen kerros päälle, kostuta taas hyvin ja lisää jälleen osa täytteestä tähän tasaiseksi kerrokseksi. Nosta päälle viimeinen levy ja levitä sen päälle loppu täyte tasaisesti lastaa apuna käyttäen. Naked cake:ssa kuorrutusta ei tule sivuille, vaan ne jäävät paljaaksi. Koristele pinta nonparellein, esim. sini-valkoisin lumihiutalein.
Vinkki: mikäli (sydän)kakkuvuokasi on melko pieni, älä täytä sitä ihan ääriään myöden, sillä kakku kohoaa uunissa. Tee tällöin lopputaikinasta muutama taatelimuffini.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa