Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Keitetyt siansorkat

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Siansorkat olivat ennen vanhaan perinteinen jouluruoka, mutta tarjottiin niitä muissakin juhlissa. Usein ne tarjoiltiin kylminä hyytyneessä liemessä kuin hyytelössä ikään. Sorkat ovat hyviä syötynä lämpiminä, heti vastakeitettyinä. Jos niitä jää yli joulun noutopöydästä, sorkkia voi hyvin lämmittää kuorrutettuina.

Neljälle

  • 5 tuoretta siansorkkaa
  • 1 sipuli
  • muutama kokonainen maustepippuri
  • 1 rkl suolaa vesilitraa kohti

Bouquet garni (maustekimppu)

  • ½ purjo, vihreä osa
  • muutama persiljanoksa
  • 1 tuore timjaminoksa
  • 1 laakerinlehti
  • puuvillalankaa

Valmistusohje

1. Pyydä lihakauppiastasi viiltämään siansorkat pitkittäin. Polta pois mahdolliset karvat, raaputa sorkat hyvin ja poista irtonaiset rustonkappaleet. Liota sorkkia pari tuntia, vaihda vesi pariin otteeseen. Sido purjo, persilja, timjami ja laakerinlehti yhteen kimpuksi pumpulilangalla.

2. Pane siansorkat pataan ja kaada päälle niin paljon vettä, että ne juuri ja juuri peittyvät, suolaa vesimäärän mukaisesti. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto ja lisää maustepippurit, sipuli ja maustekimppu. Anna porista miedolla lämmöllä, kunnes sorkat ovat kypsiä ja liha alkaa irrota luista (noin 2 tuntia).

3. Nosta sorkat padasta kulhoon (poista irronneet luut) ja siivilöi liemi niiden päälle. Anna sorkkien jäähtyä liemessä, joka hyytyy. Tarjoile siansorkat kylminä liemihyytelönsä kanssa lisäkkeenä etikkapunajuuria.

4. Vinkki: Tähteeksi jääneet sorkat voi sinappikuorruttaa. Leikkaa pois luut ja levitä sorkkiin sinappia. Kääntele ne vehnäjauhossa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi korppujauhossa. Paista ne kullanruskeiksi voissa miedolla lämmöllä. Tarjoile keitettyjen herneiden ja perunasoseen kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Porsaanlihapata