Koko Suomi leipoo: Appelsiinijäätelöleivokset, Nanetten resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.
Pohja
- 150 g voita
- 2 dl sokeria
- 4 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 kpl appelsiinia
- Vehnäjauhoja kaulintaan
Jäätelötäyte
- 6 dl kuohukermaa
- 397 g (1 prk) kondensoitua maitoa
- 2 kpl appelsiinia
- 7 kpl liivatelehteä
- Vettä liivatteiden liottamiseen
Appelsiinikuorrute
- 2 kpl appelsiinia
- 1 dl sokeria
- 1 kpl kananmuna
- 50 g voita (suolaton)
- ½ tl suolaa
Koristelu
Appelsiinikreemi
- 100 g voita
- 2 ½ dl tomusokeria
- 1 kpl appelsiinia
Kandeeratut appelsiinit
- 1 kpl appelsiini
- ½ dl sokeria
- ½ dl appelsiinin mehu
Valmistusohje
POHJA: Sulata voi kattilassa. Raasta appelsiinien kuori ja purista toisen mehu voin joukkoon. Lisää sokeri nesteisiin. Yhdistä leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään. Lisää ne pohjan muiden aineiden joukkoon. Kaulitse taikina vehnäjauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle kahdeksi 18 x 14 cm levyksi. Nosta taikinalevyt hetkeksi jääkaappiin. Paista keksilevyjä 190 asteisessa uunissa 10-12 minuutin ajan. Juuri kun levyt ovat tulleet uunista, leikkaa ne yhteensä 20:een 7 x 7 cm
TÄYTE: Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Raasta appelsiinien kuori ja purista toisen mehu. Vaahdota kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahdon joukkoon appelsiinin kuoriraaste sekä kondensoitu maito. Kiehauta appelsiineista puristettu mehu kattilassa. Sulata pehmeät liivatteet kuumassa appelsiinimehussa. Kaada appelsiinimehu-liivateseos muun täytteen joukkoon ohuena nauhana sähkövatkaimella samalla sekoittaen.
KUORRUTE: Purista appelsiinien mehu ja raasta kuori kattilaan. Lisää kattilaan myös sokeri ja kananmuna. Kuumenna seosta, ja keittele keskilämmöllä 5-8 minuuttia, kunnes seos on vähän paksuuntunut. Lisää lopuksi pehmeä voi.
KORISTELU: Appelsiinikreemi: Vaahdota voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Raasta appelsiinin kuori. Lisää appelsiinin kuori muun kreemin joukkoon.
Siirrä kreemi pursotinpussiin, jonka päässä on tähtitylla.
Kandeeratut appelsiinit: Pilko appelsiini ohuiksi siivuiksi. Laita kattilaan sokeri ja appelsiinisiivut. Keitä noin 10 minuutin ajan. Nosta appelsiinisiivut leivinpaperin päälle ja laita 100 asteiseen uuniin noin tunniksi. Voit hyödyntää myös uunin jälkilämpöä.
LEIVOSTEN KOKOAMINEN: Nosta vuoan pohjalle 2 x 5 keksipohjaa. Kaada täyte vuokaan. Nosta täytteen päälle loput keksit samalla tavalla kuin ne ovat pohjalla. Siirrä leivokset jääkaappiin ainakin 30 minuutiksi.
LEIVOSTEN VIIMEISTELY: Viimeistele leivokset appelsiinikuorrutuksella ja appelsiininpalalla. Pursota appelsiinikreemi ruusukkeiksi leivosten päälle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku