Koko Suomi leipoo: Briossisämpylä – kasvisburger
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa leivottiin briossit burgeritäytteillä.
Briossisämpylä
- 200 ml täysmaitoa
- 15 g kuivahiivaa
- 40 g (n.½ dl) sokeria
- 80 g kananmuna
- n. 420 g (n.6 ½ dl) erikoisvehnäjauhoja
- 8 g (n.1 ½ tl) suolaa
- 100 g voita
Voitelu
- Kananmuna
Täytteet
- salaatti, tomaatti, marinoitu punasipuli, majoneesi, kasvispihvi ja cheddarjuusto
Kasvispihvi
- n. 8 g (n. 1 rkl) pellavansiemenrouhetta
- n. 30 ml vettä
- n. 150 g kikherneitä
- n. 80 g porkkana
- n. 80 g kesäkurpitsa
- pieni pala sipulia
- n. ½ kynsi valkosipulia
- 40 g (¾ dl) korppujauhoja
- (1 kpl kananmuna)
- Suolaa
- Mustapippuria
- Mausteita oman valinnan mukaan
- Oregano
- Persilja
- Savupaprika
- Chilirouhe
(Pihvien paistamiseen)
- Rypsiöljyä
- Majoneesia
- 1 kpl kananmuna
- 1 tl sinappia
- 2 tl etikkaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- n. 150 ml rypsiöljyä
Marinoitu punasipuli
- 1 kpl punasipuli
- 50 ml etikkaa
- 50 ml rypsiöljyä
- 20 g (1/4 dl) sokeria
- ½ tl suolaa
Valmistusohje
BRIOSSISÄMPYLÄTAIKINA: Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää kananmuna, sokeri, vehnäjauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaksi. Lisää lopuksi suola ja pehmeä voi. Vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Anna taikinan levätä vähintään puoli tuntia muovilla peitettynä. Jaa taikina vähintään kahdeksaan osaan ja pyörittele sämpyläksi. Laita leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä muovilla ja leivinliinalla. Kohota sämpylät. Voitele kananmunalla. Paista noin 200 – 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
KASVISPIHVI: Sekoita pellavansiemenrouhe veteen ja anna turvota noin 10 minuuttia. Kuori ja raasta porkkana. Raasta kesäkurpitsa. Kuori ja pilko sipulit. Valuta kikherneet tarvittaessa. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipulit ja kasvisraasteet. Hienonna/soseuta kikherneet. Yhdistä kaikki aineet ja mausta haluamallasi tavalla. Laita tarvittaessa kananmuna massan joukkoon. Muotoile massasta vähintään kolme pyöreää pihviä. Paista kevyesti öljytyllä paistinpannulla tai 225 asteisessa uunissa 10 – 15 minuuttia.
MAJONEESI: Riko kananmuna korkeaan kulhoon. Lisää joukkoon sinappi, etikka, suola ja sokeri. Laita sauvasekoitin kulhoon (pohjaan asti). Kaada öljy päälle. Laita sauvasekoitin päälle ja nosta varovasti sauvasekoitinta ylöspäin. Tarkista maku. Halutessasi voit maustaa majoneesia (pihvin
mausteet).
MARINOITU PUNASIPULI: Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Mittaa etikka, sokeri ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita. Ota pois liedeltä ja lisää punasipuliviipaleet ja öljy. Sekoita. Anna maustua.
BURGEREIDEN TÄYTTÖ: Halkaise kolme (3) briossisämpylää. Täytä ne majoneesilla, salaatilla, tomaatilla, marinoidulla punasipulilla, kasvispihvillä (jossa cheddarjuusto päällä). Jätä loput muut viisi (5) täyttämättä, mutta laita ne esille tuomarointia varten.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa