Koko Suomi leipoo: Riitan jouluinen lohikranssi
Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.
Taikina
- 40 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 200 g Valio maitoa
- 130 g Valio maitoa
- 10 g hunajaa
- ripaus sahramia
- 310 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 1 pussi Sunnuntai kuivahiivaa
- 1 ½ –2 tl suolaa
- 35 g huoneenlämpöistä Valio voita
Täyte
- 20 g Valio voita
- 1 purjo
- 1 pkt Valio Koskenlaskijaa
- 300 g savulohta
- mustapippuria
- suolaa
- 1 kpl kananmuna
- 3 rkl seesaminsiemeniä
- 1 tl sormisuolaa
Lehtikaalisipsit
- 300 g lehtikaalia
- 50 g oliiviöljyä
- 1 tl sormisuolaa
- 1 sitruuna + kuori
Kastike
- 1 keltuainen
- 1 valkosipulin kynsi
- tilliä
- kevätsipulia
- 1 tl hunajaa
- 1 tl kotisinappia
- 1 tl etikkaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- valkopippuria
- 1 dl rypsiöljyä
- 150 g Valio kermaviiliä
Valmistusohje
TAIKINA: Lämmitä ensimmäinen erä maitoa (200 g) ja vehnäjauhoja (40 g) hyvin sekoittaen 65 asteeseen. Lisää kylmä maito (130 g), hunaja ja sahrami. Kun mittari näyttää 42 astetta, lisää toinen erä vehnäjauhoja (310 g), kuivahiiva ja suola. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Lisää voi. Jatka vaivaamista noin 10 minuuttia kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina noin 30 minuuttia.
TÄYTE: Kuullota pilkottu purjo voissa. Jäähdytä. Sekoita kaikki täytteen raaka-aineet yhteen. Kauli taikina noin 40 cm x 25 cm kokoiseksi levyksi. Levitä täyte levylle ja kierrä rullaksi. Leikkaa noin 5 cm paloiksi. Aseta palat leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Jätä keskelle tyhjä tila. Kohota noin 20 minuuttia. Voitele munalla ja koristele seesaminsiemenillä ja sormisuolalla. Paista 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
LEHTIKAALISIPSIT: Revi kaali pieneksi kulhoon. Lisää öljy ja suola. Sekoita hyvin. Paista pellillä 175 asteessa 5 – 7 minuuttia. Lisää sitruuna paistamisen jälkeen.
KASTIKE: Sekoita rypsiöljyä ja kermaviiliä lukuun ottamatta kaikki aineet sauvasekoittimella. Valuta öljy joukkoon varovasti samalla sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi kermaviili.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku