Koko Suomi leipoo: Kurpitsasämpylä
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h
- Annosmäärä: 12
Sämpylätaikina
- 220 - 250 ml täysmaitoa
- n. 500 – 600 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 20 – 200 g esitaikina
- hiiva, tuore
- 150 g kurpitsasosetta
- 10 g (vajaa 1 rkl) siirappia
- 8,5 g (1 ½ tl) suolaa
- ½ tl kurkumaa
- 50 ml rypsiöljyä
Paketointi
- paistolankaa
- rypsiöljyä
Voitelu
- kananmuna
Kannat
- Koristetaikina
- 30 ml vettä
- ripaus suolaa
- 60 g (n. 1dl) Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 30 g (n. ½ dl) maissitärkkelyttä
- 30 g voita
- elintarvikeväri/-t
Kurpitsalevite
- 130 g kurpitsaa
- ½ rkl oliiviöljyä
- ripaus suolaa
- maun mukaan mustapippuria
- valkosipulin kynsi
- 90 g voita
- 90 g tuorejuustoa
- mausteet; sitruuna, chilihiutaleet, suola, pippuri
Valmistusohje
KURPITSASÄMPYLÄ: Kuori ja pilko kurpitsa pieniksi paloiksi. Keitä miedosti suolatussa vedessä kypsäksi. Soseuta. Sekoita maito, esitaikina ja hiiva, lisää joukkoon muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.
Jaa taikina vähintään 12 osaan ja pyöritä osat tasaisiksi palloiksi. Leikkaa paistinlangasta vähintään 60 cm pätkiä ja kastele ne rypsiöljyssä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ja laita langat talouspaperin päälle.
Aseta lanka työtasolle. Aseta yksi taikinapallo keskelle ja nosta langan molemmat päät ylös ja risti taikinapallon päälle (aivan kuten laittaisit pakettinarun paketin päälle). Käännä taikinapallo varovasti ympäri ja toista kääriminen langalla niin, että se jakaa taikinapallon kahdeksaan osaan. Kiinnitä lanka solmuun ja laita taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Toista sama kaikkien taikinapalojen kanssa. Kohota.
Voitele kohonneet kurpitsasämpylät kananmunalla. Paista 200 – 225 asteisessa uunissa kypsäksi. Poista langat varovasti. Tee pieni viilto sämpylän päälle ja koristetaikinasta tehdyt kannat.
KORISTETAIKINA – KURPITSAN KANNAT: Sekoita kaikki raaka-aineet huolellisesti. Värjää taikina ja voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa vähän jauhoja. Muotoile taikinasta kurpitsan kannat ja paista 160 – 200 asteissa uunissa.
KURPITSALEVITE: Kuori kurpitsa ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Pilko valkosipuli. Pane kuutiot ja valkosipuli uunipellille leivinpaperin päälle ja kaada päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa noin 20 minuuttia. Soseuta kurpitsa ja valkosipuli tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Ota puolet voista ja laita se kattilaan. Anna voin kiehua hiljalleen, kunnes seos on kullanruskeaa. Kaada ruskistunut voi kulhoon (ei kattilan pohjalla olevaa sakkaa). Jäähdytä. Vaahdota ruskistunut voi ja huoneenlämpöinen voi keskenään. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja kurpitsasose. Mausta haluamallasi tavalla. Laita tarjoiluastiaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa