Koko Suomi leipoo: Kesäinen marenkiunelma, Merjan resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps8_beautyshots_taidonna25C225A8yte_memmu_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa tehtiin pavlova.

Pavlova

  • 6 kpl kananmunan valkuaista
  • 3 dl siro sokeria
  • 1½ tl maissitärkkelystä
  • 1½ tl vaniljasokeria
  • 1½ t etikkaa

Raparperi curd-tahna

  • 3 dl tuoretta raparperiä
  • ½ dl sokeria
  • 1 rkl vettä
  • 2 kpl kananmunan keltuaista
  • 2 rk voita paloina

Kinuskikastike

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • Ripaus suolaa

Karamellisoidut mansikat

  • 500 g tuoreita mansikoita
  • 1½ dl vettä
  • 2 dl ruokosokeria
  • 2 kpl tähtianista
  • 1 kpl vaniljatanko

Koristeet/täyte

  • 120 g tuoreita mustikoita
  • 120 g tuoreita vadelmia
  • 120 g tuoreita karhunvadelmia
  • 1 puntti sitruunamelissan lehtiä
  • 4 dl Vispikermaa
  • 250 g mascarponea
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl tomusokeria
  • 10 kpl syötäviä kukkia (orvokkeja

Valmistusohje

PAVLOVA: aita uuni lämpiämään 120 asteeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, valkuaiseen ei saa mennä yhtään keltuaista.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita maissijauhot ja vaniljasokeri sokeriin ja lisää seosta vähän kerrallaan
valkuaisvaahtoon jatkaen vatkaamista niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon etikkaa ja vatkaa vielä hetki. Piirrä leivinpaperiin halkaisijaltaan n. 25-30cm:n ympyrä. Levitä lusikalla kerros valkuaisvaahtoa ympyrän reunoille.
Pursota muutama pikkumarenki lisäksi. Nostele reunoille loppu vaahto ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja. Muotoile vielä keskikohtaa, että siihen jää kuoppa täytettä varten. Paista pohjaa 120 asteisessa uunissa 1.5-2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea ja sisus kuin vaahtokarkkia. Anna jäähtyä.

RAPARPERI CURD-TAHNA: Paloittele raparperit. Laita raparperin palat, sokeri ja vesi kattilaan ja keitä pehmeäksi.
Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman. Kuumenna isossa kattilassa vettä kiehumispisteeseen ja vähennä lämpöä hieman. Käytä marengeista jääneitä keltuaisia ja laita ne pyöreäpohjaiseen metallikulhoon. Lisää jäähtynyt raparperiseos. Nosta kulho kattilan päälle, jolloin metallikulho lämpenee vesihauteessa. Vatkaa seosta
kierrevatkaimella koko ajan, kunnes seos paksuuntuu n. 5-10 min. Nosta kulho vesihauteesta ja lisää voipalat. Sekoita kunnes voi on sulanut seokseen. 

KINUSKIKASTIKE: Keitä miedolla lämmöllä n.10-15 min, niin kauan, kunnes sakeutuu. Lisää suola. Jäähdytä.

KARAMELLISOIDUT: Laita paistinpannulle vesi, sokeri, tähtianis ja halkaistu vaniljatanko. Keitä seos paksuksi miedolla lämmöllä. Poista anis ja vaniljatanko. Laita halkaistut mansikat pannulle ja kääntele varovasti kuumassa seosliemessä muutama minuutti. Jäähdytä.

PAVLOVAN TÄYTTÖ JA KORISTELU: Laita Pavlova tarjoilualustalle. Vatkaa kerma/mascarpone vaahdoksi vaniljasokerin ja tomusokerin kera. Laita ensin kerros kermavaahtoa kranssin pohjalle. Seuraavaksi levitä tasaisesti kerman päälle raparpericurd ja sitten loput kerma/mascarbone päälle. Seuraavaksi laita karamellisoidut mansikat ja lusikoi lientä kerman ja reunojen päälle raidoiksi. Loput marjat asetellaan nätisti mansikoiden päälle. Valuta kinuskiraitoja kakun päälle. Viimeistele kakku sitruunamelissan lehdillä sekä orvokin kukilla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.