Koko Suomi leipoo: Näkötornileivokset, Kati
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden starttijaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.
Keksitaikina
- 65 g voi
- 65 g fariinisokeri
- 65 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
Kaulintaan
- n. 60 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Tuulihattutaikina
- 65 g voi
- 65 g vesi
- 65 g maito
- 1 tl vaniljasokeri
- 1 tl sokeri
- 0,5 tl suola
- 80 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 2 kpl kananmuna
Appelsiinicurd
- 1 kpl (iso) appelsiini
- 3 dl tomusokeri
- 2 kpl kananmunan keltuainen
- 50 g voi
Tumma suklaamousse
- 200 g tumma suklaa
- 250 g mascarpone
- 1 rkl sokeri
- 1,5 tl vaniljasokeri
- 1,5 dl vispikerma
- 1 rkl kaakaojauhe
Italialainen marenki
- 2,5 dl sokeri
- 1 dl vesi
- 3 kpl kananmunan valkuainen
- 1 rkl vaniljapasta
- Suklaakoristeet
- 150 g tumma suklaa
- 30 g hasselpähkinärouhe
- 1 (arkki) syötävä kulta
- 1 kpl kultainen suihke
Valmistusohje
KEKSITAIKINA: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauho, jatka vatkaamista, kunnes taikina kiinteytyy. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen kylmään.
TUULIHATTUTAIKINA: Yhdistä maito, vesi, voi suola ja sokerit kattilassa, kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä ja lisää joukkoon vehnäjauho, vatkaa puukauhalla voimakkaasti, kunnes taikina on tasaista. Jäähdytä seosta ja lisää kananmunat taikinaan yksitellen vatkaten koko ajan, jatka vatkaamista, kunnes taikinasta tulee paksua ja kiiltävää. Lisää tuulihattutaikina pursotuspussiin.
Pursota tuulihattuja leivinpaperin päälle uunipellille 12 kpl. Ota keksitaikinasta halkaisijaltaan 5 cm muotilla palat ja nosta tuulihatun päälle. Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täyttöä.
APPELSIINICURD: Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu kattilaan. Lisää sekaan tomusokeri ja kananmunan keltuaiset. Kuumenna seosta sekoitellen, anna kiehua hetken, kunnes seos paksuuntuu. Nosta kattila liedeltä ja lisää voi joukkoon, sekoittele. Kaada appelsiinicurd kulhoon ja nosta kylmään jäähtymään.
TUMMA SUKLAAMOUSSE: Sulata tumma suklaa ja anna jäähtyä. Vatkaa keskenään mascarpone, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon suklaa ja kaakaojauhe, sekoita tasaiseksi. Lisää vispikerma joukkoon ja vaahdota kuohkeaksi mousseksi.
ITALIALAINEN MARENKI: Laita valkuaiset kulhoon. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Keitä vesi ja sokeri keskenään 120 asteeseen. Vesi-sokeriseoksen kiehuessa vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää hitaasti valuttamalla kiehuva sokeriliemi samalla vatkaten. Vatkaa marenkia, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi.
SUKLAAKORISTEET: Temperoi suklaa, sulata suklaasta 2/3 osaa, rouhi pieniksi palasiksi 1/3 osaa. Lisää sulatettua suklaata rouhittujen suklaiden joukkoon vähän kerrallaan ja sekoittele, kun rouhittu suklaa on sulanut täysin valmista koristeet. Leikkaa leivinpaperista muutama kaistale ja valuta suklaa, tasoittele palettiveitsen avulla. Suklaa kun alkaa kovettua tee veitsellä viillot suklaaseen, nosta tämän jälkeen suklaat jähmettymään pakastimeen.
LEIVOSTEN TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Leikkaa saksilla n. 3 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä pala pois tuulihattutaikinan päältä. Laita tuulihattupohjat tarjoilualustalle. Pursota appelsiinicurdia tuulihattutaikinan pohjalle, lisää tämän jälkeen suklaamoussea. Pursota italiasta marenkia pursotuspussin ja (suljetun tähtityllan) avulla leivosten päälle. Viimeistele leivokset hasselpähkinärouheella, tumma suklaa -koristeilla sekä ripauksella syötävää kultaa ja kultasuihkeella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka