Koko Suomi leipoo: Emman Oodi merelle (Donitsikakku)
Koko Suomi leipoo -sarjan kolmannessa jaksossa tehtävänä oli loihtia kakku, jonka sisälle on piilotettu jokin rakenne tai kuvio.
Ainekset
- Banaanidonitsit
- (taikinasta tulee 21 donitsia)
- 320 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 2,25 tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 0,375 tl ruokasoodaa
- ¾ tl muskottipähkinää, jauhettu
- 1 tl kanelia
- 150 g sokeria (erikoishieno)
- 4,5 kpl keskikokoista mahdollisimman kypsää banaania muussattuna (n. 3,6 dl)
- 3 kpl kananmunaa
- 90 ml rypsiöljyä
- 3 rkl Valio kevytmaitoa
- 1,5 tl vanilja-aromia
- väriaineita (candy, raspberry, orange & yellow)
- Mascarpone-kerma-vaniljavaahto
- 8 dl Valio vispikermaa
- 1,75 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 kg mascarponea
- 400 g valkosuklaata
- + 4–5 banaania siivuina kakun väliin
- Hasselpähkinäcrumble
- 2,5 dl sokeria (erikoishieno)
- 2,5 dl hasselpähkinärouhetta
- Suklaakenno
- 100 g candymelts, valkoinen
- 2-6 tippaa väriaineita
- pinkki metallipuuteria
- Gold ja rose gold glitter spray
- Suklaa-hasselpähkinäcrumbele-popcornit
- 150 g candymelts-nappi, valkoinen
- 1 pss mikropopcorn
- ½ pss pakastekuivattua vadelmarouhetta
- 4 rkl tomusokeria
- 30 g pakastekuivattua mansikkaa
- Hasselpähkinäcrumblea
- Gold glitter sprayta
- Vaaleanpunaista väriainetta
Valmistusohje
BANAANIDONITSIT: Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele donitsipellit. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, suola, ruokasooda, jauhettu muskottipähkinä, kaneli ja sokeri) keskenään. Muussaa banaanit toisessa kulhossa ja sekoita hyvin joukkoon muut kosteat aineet (kananmunat, öljy, maito ja vanilja-aromi). Jaa massat kolmeen eri kulhoon ja värjää eri värisiksi (persikka, keltainen ja pinkki). Laita massat pursotuspusseihin ja täytä 21 donitsipellin aukkoa, jokaiseen yhtä paljon taikinaa, n. ¾ asti täyteen. Paista 10–12 min tai kunnes kypsiä.
Ota uunista ja anna jäähtyä pannulla noin 5 min. Ota pois pannusta ja anna jäähtyä täysin ennen kakun kokoamista. Voit jouduttaa jäähtymistä laittamalla donitsit jäähdytyskaappiin. Jos donitsin reikä on mennyt umpeen, leikkaa se auki tyllaa stanssina käyttäen.
MASCARPONE-KERMAVAAHTO: Ota mascarpone lämpenemään huoneenlämpöön. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi. Lisää notkistettu mascarpone. Lisää lopuksi sulateltu valkosuklaa.
HASSELPÄHKINÄCRUMBLE: Varaa aineet, lasta ja uunipellille aseteltu silikonimatto lähellesi. Paahda hasselpähkinärouhetta kuivalla pannulla. Varo polttamasta pähkinöitä. Laita sokeri isoon korkeareunaiseen, paksupohjaiseen paistinpannuun. Lämmittele sokeria hetken aikaa keskikorkealla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa sulaa, mutta ei pala. Älä sekoita vielä.
Lisää joukkoon hasselpähkinärouhe ja ravistele pannua kevyesti ja sekoittele varovasti pähkinärouhe sokerin joukkoon. Kun sokeri alkaa saamaan väriä, sekoittele seosta varovasti.
Kun sokeri on kokonaan pronssin värinen, kaada seos äkkiä silikonimaton päälle ja levitä lastalla nopeasti tasaiseksi. Älä koskemasta kuumaan seokseen paljain käsin. Anna praliinin jäähtyä kunnolla. Pilko pienemmiksi paloiksi.
SUKLAAKENNO: Sulata candy melts mikrossa. Värjää suklaa haluamallasi värillä. Voit jakaa suklaan pienempiin eriin ja värjätä sen eri väreillä. Levitä suklaa palettiveitsen tai ison lusikan avulla kuplamuovin päälle niin, että muovi on kuplapuoli ylöspäin. Anna jähmettyä täysin. Irrota muovista.
SUKLAA-HASSELPÄHKINÄCRUMBELE-POPCORNIT: Valmista popcornit mikrossa ohjeen mukaan. Jauha pakastekuivatut mansikat hienoksi jauheeksi ja sekoita tomusokerin joukkoon.
Sulata Candy meltsit mikrossa. Levitä popcornit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää joukkoon hienonnettua hasselpähkinäcrumblea. Kaada suklaata popcornien päälle joka puolelle. Pyörittele popcorneja ja crumblea suklaassa. Tee pitkulaisia muotoja.
Siivilöi pienellä siivilällä mansikalla maustettua tomusokeria popcornien päälle. Anna koristeen jähmettyä täysin ennen kakun päälle asettelua.
KOKOAMINEN: Asettele kakkupahvi pyörivälle kakkualustalle. Asettele 19 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoan reuna pahvin päälle. Laita reunakalvo kakkuvuoan sisäpinnalle.
Leikkaa banaanit siivuiksi (4–5 kpl). Asettele 7 samanväristä donitsia kakkuvuoan sisään kakkupahvin päälle tiiviiseen ympyrään. Pursota mascarponetäytettä jokaiseen mahdolliseen väliin, täytä myös donitsit. Ripottele pinnalle crumblea ja asettele banaanit tasaisesti crumblen päälle. Lado päälle uusi kerros donitseja. Katso, että donitsit asettuvat tismalleen kohdakkain. Täytä välit mascarponevaahdolla, lisää crumble ja banaanisiivut. Lado kolmas kerros donitseja päälle. Täytä raot mascarponevaahdolla ja tasoita reuna. Laita hetkeksi jääkaappiin viilenemään.
Ota reunakalvo pois ja päällystä kakku lopulla mascarponevaahtoa. Käytä apuna isoa palettiveistä. Koeta piilottaa kakun sisus mahdollisimman hyvin. Asettele koristeet (suklaakenno ja popcornit) haluamallasi tavalla. Mitä dramaattisempi, sen parempi. Maalaa koristeisiin elävää pintaa metalliväreillä. Kultaisesta ja hopeisesta tulee varsinkin lasinen vaikutelma.
Rakenteeseen vinkkejä: Tee selkeä rakenne kakun sisään. Lado donitsit päällekkäin, älä limittäin (lomittain). Pursota donitsien väliin ja ympärille täyte siististi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka