Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Pähkinäinen jäätelökakku, Iida

koko_suomi_leipoo_s8_eps9_taidonnäyte_tehtävä_iida_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 09.11.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden yhdeksännessä jaksossa leipurit tekivät versioita trendileivonnaisista.

Pähkinä-suklaakakkupohja

  • 4 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 2,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 120 g hasselpähkinärouhe
  • 1tl suolaa
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 kpl kananmunia
  • 2 dl kuumaa kahvia

Suklaamoussetäyte

  • 300 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 dl kuohukermaa
  • 300 g tummaa suklaata

Kinuskitahna

  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • n. 2 tl voita

Marenkivoikreemi

  • 8 kpl valkuaisia
  • 5 dl sokeria
  • 530 g huoneenlämpöistä voita
  • 1rkl vanilja-aromia/ tahnaa
  • + pastaväriä

Vohvelipaperi kukat

  • 2 arkkia Vohvelipaperia
  • vaaleanpunaista värijauhetta
  • hopeaa glitterjauhetta
  • pensseli
  • Grillitikkuja tai kukkalankaa

Kakkujäätelöt

  • 250 g Candymeltsejä
  • + kakun ylijäämäpaloja
  • + kakusta jäänyttä voikreemiä
  • vaaleanpunaista, vaaleansinistä, vaaleanvihreää ja keltaista pastaväriä
  • Hopean väristä glitterjauhetta

Valmistusohje

PÄHKINÄ-SUKLAAKAKKUPOHJA: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paahda hasselpähkinärouhetta pannulla niin että pähkinät saavat vähän väriä. Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Mittaa toiseen kulhoon maito, öljy ja munat ja sekoita hyvin. Lisää nesteet hiljalleen jauhoseoksen joukkoon ja sekoita samalla vatkaimella/yleiskoneella. Kaada lopuksi kuuma kahvi ja paahdetut pähkinät taikinan joukkoon. Sekoita seos tasaiseksi. Jaa seos kahteen 20cm kakku vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia 175 asteessa. Varmista pohjien kypsyys coctailtikulla. Anna kakkujen jäähtyä vuoissa noin 10 minuuttia ennen niiden kumoamista. Halkaise kakkupohjat puoliksi.

SUKLAAMOUSSETÄYTE: Aloita sulattamalla suklaa mikrossa. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Lisää sokeri tuorejuuston sekaan ja sekoita. Lisää tuorejuuston sekaan koko ajan vatkaten sulatettu suklaa, lisää lopuksi kerma seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 

KINUSKITAHNA: Laita kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri ja keitä noin 6 minuutin ajan, tai niin kauan, että seos alkaa paksuuntua. Ota kattila liedeltä pois ja lisää voi sekaan. Anna jäähtyä. Voit laittaa kinuskin pursotinpussiin. 

MARENKIVOIKREEMI: Sekoita valkuaiset ja sokeri keskenään kuumuutta kestävässä kulhossa. Varmista, että kulho on kunnolla puhdas ja kuiva. Kuumenna vettä kattilassa ja aseta kulho kattilan päälle, varmista, että vesi ei kosketa kulhon pohjaa. Kuumenna seosta jatkuvasti sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut, ja seos tuntuu kuumalta kosketukselle. Vatkaa seosta yleiskoneessa tai käsivatkaimella suurella nopeudella 5-10min, kunnes kulho on huoneenlämpöinen ja marenki on paksua, kiiltävää ja pitää muotonsa. Lisää huoneenlämpöistä voita pikkuhiljaa marengin joukkoon. Lisää lopuksi vanilja. Vatkaa kreemiä suurella nopeudella vielä 5-10min, kunnes koostumus on sileää. Jos kreemi maistuu edelleen liian voiselta, vatkaa muutama minuutti lisää. Lisää pastaväriä.

VOHVELIPAPERIKUKAT: Leikkaa vohvelipaperista melkein sydämenmuotoisia erikokoisia paloja (noin 3 eri kokoa jokaista ainakin 5kpl). Tomuta glittervärijauhetta ja vaaleanpunaista värijauhetta kukkien lähtien kärkiin. Ota tilkka vettä astiaan. Ota tikku ja pyöritä pienin lehti tikun ympärille ja kiinnitä alareunasta vedellä kiinni. Ota toinen pieni lehti, kostuta alareuna vedellä ja pyöritä lehti melkein kokonaan tikun ympärille. Jätä noin 0,2cm kukan lehteä kiinnittämättä ja laita seuraava terälehti kiinni siihen ja jatka pyörittämästä samalla lailla. Siirry välissä isompaan ja isompaan kokoon. Ja tadaa kukka on valmis. Tee kukkia muutama koristeeksi.

KAKKUJÄÄTELÖT: Sulata candymeltsit mikrossa. Jaa sulanut suklaa 4 osaan ja värjää jokainen osa eriväreillä; esimerkiksi vaaleanpunaisella, vaaleansinisellä, keltaisella ja vaalean vihreällä. Sivele suklaamassaa kakkutikkarimuotteihin ja pyöritä muottia niin että suklaata on joka paikassa. Jäähdytä ja toista suklaan levitys toiseen kertaan ja vie muotit kylmään. Laita kakkutikkareiden sisälle kakusta leikattua kakkua ja kakun kuorruttamisesta ylijäänyttä kreemiä. Sekoita ne keskenään kiinteäksi massaksi. Laita massa muottiin suklaan päälle ja laita vielä massan päälle sulaa suklaata. Jäähdytä ja ota tikkarit irti muoteista. Koristele tikkarit vielä jäljelle jääneillä suklaalla ja hilejauheella.

KAKUN KOKOAMINEN: Leikkaa kakkupohjat 2 osaan. Laita Kakkupohja tarjoiluastialle ja laita reunakalvo pohjan ympärille, kiinnitä teipillä. Lisää suklaamoussea 1/3 osaa ja lisää moussen päälle kinuskia. Laita uusi kakkupohja moussen päälle ja lisää jälleen mousse+kinuski ja toista tämä vielä kerran. Laita kakku jähmettymään. Leikkaa kakku puikkojäätelön muotoiseksi. Kaada kakku suora reuna kakkualustaa vasten. Levitä voikreemi kakun päälle. Laita kakku kylmään hetkeksi ja lisää sitten kakun pintaan tekstuuria käyttämällä pullasutia ja voikreemiä. Ota pullasutiin vähän voikreemiä päähän ja tupsuttele kakun pintaan pullasudilla. Lisää kukkia koristeeksi ja kakkujäätelöt kakun etupintaa vasten.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit