Koko Suomi leipoo: Salmiakki- ja suklaadonitsit, Paulan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.
Donitsit
- 3 dl erikoisvehnäjauhoja
- ½ tl kardemummaa
- ¼ tl suolaa
- ½ tl vaniljajauhetta
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 kpl kananmuna
- ½ dl sokeria
- 1 dl kuohukermaa
- ¼ dl rypsiöljyä
Paistamiseen
- 1 litra rypsiöljyä
Kaulimiseen
- Vehnäjauhoja
Pomada
- 225 g sookeria
- 50 g vettä
- 45 g glukoosisiirappia
- 2 putkiloa (yhteensä 8 g) salmiakkijauhetta (apteekista)
- Musta elintarvikeväri
Marengit
- 1 kpl valkuainen
- ½ dl sokeria
- ¼ tl vaniljajauhetta
Suklaakuorrute
- 130 g tummaa suklaata
- 1 rkl rypsiöljyä
Suklaakoristeet
- 30 g tummaa suklaata
- 30 g valkosuklaata
- 2 tl kaakaojauhetta
- Kultainen tomuväri
Maaähkinäkreemi
- 75 g voita
- 1 ½ dl tomusokeria
- 2 rkl sileää maapähkinävoita
Lisäksi koristeluun
- 10 kpl pensasmustikkoita (tuore)
- 5 kpl kotimaista vadelmaa (tuore)
- 5 kpl Karhunvatukkaa (tuore)
- Pronssispray
Valmistusohje
DONITSIT: Sekoita leivinjauhe ja mausteet vehnäjauhoihin. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon jauhoseos, kerma ja rasva. Sekoita lusikalla tai nuolijalla. Lopuksi voit sekoittaa myös käsin. Anna taikinan turvota lämpimässä paikassa pyyhkeellä peitettynä noin 15 minuuttia. Kauli donitsitaikina 1–1,5 cm:n paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Ota levystä noin 10 cm ympyrämuotilla (tai lasilla) kahdeksan palasta. Tee palojen keskelle n. 1,5 cm reikä pienellä tyllalla. Tee myös kaksi minidonitsia 5 cm ympyrämuotilla, reikä saa olla noin 1cm levyinen. Jos käytettävissä ei ole mitään minimuottia, reiän voi tehdä sormillakin. Pyyhi jauhot taikinapalasten pinnalta pois pullasudilla ennen paistamista. Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ja kypsennä donitseja kuumassa rasvassa pari minuuttia molemmin puolin. Kun donitsit ovat kypsiä, nosta ne talouspaperilla vuoratulle lautaselle. Anna donitsien jäähtyä.
POMADA: Kuumenna sokeri, vesi sekä glukoosisiirappi kattilassa hämmentämättä 115 asteeseen. Seosta ei saa hämmentää, vaikka kuinka tekisi mieli, jottei sokeri kiteydy ja pala reunaan. Kattilan reunoja voi sivellä kylmällä vedellä, jos sokeri alkaa kiteytyä. Kaada 115-asteinen seos jäähtymään astiaan, jossa aiot sen vatkata. Jäähdytä seos 60-asteiseksi ja vatkaa sen jälkeen vaaleaksi tahnaksi. Jaa seos kahteen mikronkestävään astiaan.
POMADAN KÄYTTÖ: Lämmitä pomada mikrossa 10 sekunnin pätkissä, kunnes se on noin 40 asteinen. Lisää vettä teelusikallinen kerrallaan, ettei kuorrute löysty liikaa. Kuorrutteen tulee olla notkeaa, muttei lötköä. Ikään kuin paksua juoksevaa hunajaa. Salmiakkipomadaa varten lisää kaksi pötköä apteekin salmiakkijauhetta pomadan ekaan.
Lisää myös mustaa elintarvikeväriä.
MARENGIT: Vaahdota valkuainen sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja vaahdota seosta, kunnes se on paksua ja kiiltävää. Pursota pienellä tähtityllalla 20 erikokoista marenkinöttöstä pellille leivinpaperin päälle. Voit käyttää myös muita pieniä tyllia pursottamiseen. Säästä loppu marenkimassa. Paahda marenkeja 125 asteessa 20-30min, kunnes marengit irtoavat leivinpaperista helposti. Anna jäähtyä.
SUKLAAKUORRUTE: Sulata suklaa mikrossa puolella teholla 30 sekunnin pätkissä tai vesihauteessa. Säästä kuitenkin kaksi palasta koristelua varten. Voit myös temperoida suklaan halutessasi (kts ohjeet lopusta). Lisää joukkoon rypsiöljyä ½ teelusikallista kerrallaan, jos suklaa vaikuttaa paksulta. Suklaan on oltava sen verran löysää, että donitsit on helppo dipata siihen eikä suklaa jää paakkuiseksi. Mutta suklaa ei saa myöskään valua donitsin päältä pois.
SUKLAAKORISTEET: Raasta tumma suklaa hienoksi muruksi. Sulata suklaa mikrossa 10 sekunnin pätkissä, kunnes seos on tasainen. Näin suklaan temperointi ei kärsi.
• Kaada tumma suklaa koristemuotteihin ja nosta pakkaseen jähmettymään. Sulata valkosuklaa samalla tavalla kuin tumma suklaa edellä. Kaada valkosuklaa simpukkamuotteihin. Nosta pakkaseen jähmettymään. Kumoa koristeet muoteista ja sivele maitosuklaakoristeiden pintaan pensselillä kimalletomuväriä. Valkosuklaiden päälle voi sivellä hieman kaakaojauhetta ohuelti.
MAAPÄHKINÄKREEMI: Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi.
KOKOAMIS- JA KORISTELUOHJEET: Salmiakkidonitsit: 2 kpl Dippaa kaksi donitsia salmiakkipomadaan. Asettele koristeeksi marenkeja ja marjoja (mustikka sekä karhunvatukka). Voit myös murskata muutaman marengin hienoksi muruksi ja käyttää sitä koristeluun.
Suklaa-maapähkinävoidonitsit: 4 kpl Leikkaa neljä donitsia kahtia poikittain. Dippaa päällimmäinen puolikas sulassa suklaassa. Levitä donitsin alimmalle puolikkaalle sulaa suklaata ja pursota tähtityllalla maapähkinävoikreemiä päälle. Nosta suklaassa dipattu puolikas kreemin päälle. Koristele donitsit suklaakoristeilla, marengeilla ja marjoilla.
Voit myös raastaa suklaata donitsien päälle viimeistelyä varten. Suihkuta donitsien päälle vielä hieman pronssispraytä.
Kerrosdonitsit: 2 kpl Dippaa kaksi normaalikokoista ja kaksi minidonitsia salmiakkipomadaan. Nosta pienet donitsit isompien päälle. Koristele donitsit suklaakoristeilla ja marjoilla. Pursota ylijäämä marenkia donitseille ja polta marengin pinta butaanipolttimella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku