Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Vol-au-vent

koko_suomi_leipoo_s8_eps9_tekninen_tehtävä_iiris_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 09.11.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden yhdeksännessä jaksossa tuunattiin vannikkeet.

  • Kokonaisvalmistusaika: 135 min
  • Annosmäärä: 10

Voitaikina

    Kuoritaikina

    • 150 ml punajuurimehua (kylmä)
    • 100 ml vettä (kylmä)
    • 1 tl suolaa
    • ripaus sokeria
    • 400 g (n. 6 ¼ dl) vehnäjauhoja (pakkas)
    • Voiseos
    • 320 g voita
    • 60 g (n.1 dl) vehnäjauhoja (pakkas)
    • basilika, kuivattu

    Täytteet

      Punajuurihilloke

      • 150 g punajuuria
      • ½ kpl punasipuli
      • 100 ml appelsiinimehua
      • 40 ml punaviinietikkaa
      • 40 ml punaviiniä
      • hillo-marmeladisokeria
      • timjamia
      • suolaa

      Vuohenjuustomousse

      • 180 g vuohenjuustoa, pehmeää
      • 100 g smetanaa
      • suolaa
      • sitruuna
      • hunaja

      Koristeet

        Punajuurikoristeet

        • 1 kpl punajuuri
        • (rypsiöljy, suola, sokeri)

        Karamellipähkinät

        • 50 g pekaanipähkinöitä
        • 25 g tomusokeria
        • 150 ml rypsiöljyä
        • suolaa

        Valmistusohje

        VOITAIKINA: Sekoita voiseoksen voi, vehnäjauhot ja basilika. Taputtele leivinpaperin tai muovin välissä ohueksi neliöksi. Valmista kuoritaikina sekoittamalla ainekset huolellisesti sekaisin.

        Taittele voiseos kuoritaikinan sisään niin, että se peittyy kokonaan. Sulje huolellisesti ja painele kevyesti käsin tai kaulimella. Kaulitse taikina noin 1,5 cm vahvuuteen ja taittele se kolmeen osaan. Kääri taikina muovipussiin tai kelmuun ja laita jääkaappiin tai pakkaseen noin 15 minuutiksi. Kaulitse toisen kerran ja taittele neljään osaan. Laita jääkaappiin tai pakkaseen noin 10 minuutin ajaksi. Kaulitse viimeisen kerran ja taittele neljään osaan, laita jääkaappiin tai pakkaseen vähintään 20 minuutin ajaksi.

        MUOTOILU JA PAISTO: Kaulitse taikina noin 1 cm:n vahvuuteen. Laita taikinamatto hetkeksi pakkaseen. Ota pyöreällä stanssilla (halkaisija n. 7 cm) 10 palaa. Laita palat pakkaseen. Kaulitse jäljelle jäänyt taikina puolet ohuemmaksi ja ota pyöreällä stanssilla 10 palaa (halkaisija n. 7 cm). Laita pakkaseen. Ota paksummat palat pakkasesta ja ota niiden keskeltä pyöreällä stanssilla keskusta pois niin, että reunoiksi jää vajaa 1 cm. Laita pakkaseen.

        Ota taikinapalat pois pakkasesta, voitele kananmunalla ja pistele muutamia reikiä. Laita kehykset päälle. Pidä tarvittaessa kylmässä tai pakkasessa ennen paistoa. Paista vähintään 200 asteisessa uunissa 15 -20 minuuttia. Jäähdytä.

        Voit tehdä ylijäämätaikinasta koristeita tai kannet vol-au-venttien päälle.

        PUNAJUURIHILLOKE: Kuori ja raasta punajuuret, kuori ja pilko punasipuli. Laita kattilaan punajuuriraaste, puristettu appelsiinimehua, punasipuli, punaviinietikka ja punaviini. Hauduta noin 20 minuuttia. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää hillo-marmeladisokeri ja keitä hilloksi. Mausta lopuksi timjamilla ja suolalla.

        PUNAJUURIKORISTEET: Valmista punajuuresta haluamiasi koristeita.

        VUOHENJUUSTOMOUSSE: Vaahdota smetana ja sekoita vuohenjuuston kanssa. Mausta. Laita pursotinpussiin, jossa on valitsemasi tylla.

        PEKAANIPÄHKINÄT: Keitä pekaanipähkinöitä noin 5 minuuttia suolatussa vedessä. Valuta talouspaperin päällä. Sekoita pähkinät ja tomusokeri ja paista 170 asteisessa öljyssä kauniin ruskeiksi. Valuta ja jäähdytä.

        TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Täytä Vol-au-ventit punajuurihillokkeella ja vuohenjuustomoussella. Koristele voitaikina- ja punajuurikoristeilla, pekaanipähkinöillä ja timjamilla.

        Tuoreimmat aiheesta

        Koko Suomi leipoo -reseptit