Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kaali-pekonipiiras

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_BEAUTYSHOTS_NIKO_KUVA_ANNA_GREUS
Julkaistu 07.12.2020 21:04

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.

Rahkavoitaikina

  • 250 g voita
  • 4 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja (+ kaulitaan 2 dl)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g maustamatonta maitorahkaa

Kaalitäyte

  • 150 g tuoreita herkkusieniä
  • 170 g pekonia
  • 1 kg keräkaalia
  • 100 g sipulia
  • 100 g voita
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 dl siirappia
  • ½ tl mustapippuria
  • ¼ tl meiramia
  • 3 tl suolaa

Voiteluun

  • 1 kananmuna
  • 2 rkl vettä

Kastike

  • 25 g suolakurkkua
  • 25 g punajuurta
  • 125 g smetanaa
  • ½ sitruuna
  • ½ tl sitruunapippuria
  • 1 tl sokeria

Valmistusohje

TAIKINAN VALMISTUS: Mittaa kulhoon maitorahka ja kuivat aineet, sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää pehmeä paloiteltu voi nopeasti sekoittaen. Älä vaivaa voita kokonaan taikinan sekaan vaan jätä voi hieman rakeiseksi. Muotoile tasaisesta massasta suorakaiteen muotoinen ja vuoraa taikina kelmulla ja siirrä jääkaappiin viilentymään.

TÄYTTEEN VALMISTUS: Pilko kaalista ja sienestä pientä tasaista kuutiota ja hienonna sipuli pieneksi silpuksi. Laita kaali ja laakerinlehdet kasariin. Kuullota kaalista ylimääräinen neste pois, se on valmista, kun määrä on noin puolittunut. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi. Samalla voit kuullottaa sipulit paistinpannulla noin 50 g voin kanssa, jonka jälkeen lisää sienet sipulien sekaan. Kuullota sieniä ja sipulia niin kauan, että pintaan tulee vähän väriä Sekoita kaali, sienet ja sipuli sekaisin kasarissa ja lisää sinne suola, pippuri, meirami ja siirappi. Sekoita ainekset hyvin. Jäähdytä täyte

PIIRAKAN VALMISTUS: Ota jääkaapista jääkaappikylmä taikina ja poista kelmu. Aseta taikina jauhotetulle alustalle pitkittäin ja kauli taikinasta noin 20cm x 30cm kokoinen levy. On hyvä pitää taikina muodossa, joka helpottaa sen kaulimista. Taita levyn pitkiltä sivuilta 1/3 keskelle taikinan päälle, ja tee sama toiseen päähän taikinaa niin, että taikina on kolmessa kerroksessa. Poista ylimääräinen jauho, että taikina tarttuu toisiinsa. Käännä taikina vaakasuoraan ja kauli taikinasta taas 20cm x 30cm levy. Tee tämä yhteensä taitosten kanssa 3 kertaa. Näin saat taikinasta lehtevän. (Käytä taikinaa tarpeen mukaan jääkaapissa viilentymässä, jos taikina on liian pehmeää). Nosta taikina kolmeen osaan taiteltuna jääkaappiin ja anna hetki jäähtyä. Vatkaa tässä vaiheessa voiteluun tarvitsemat munat sekaisin haarukalla ja ota vettä lähelle. Nosta viilentynyt taikina jauhotetulle alustalle ja kauli siitä suorakaiteen muotoinen levy, joka on n. 1,5cm paksuinen. Taikinan ollessa kaulittuna, ota n. 24 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä muotti ja leikkaa taikinasta kaksi muotin kokoista levyä. Nosta toinen levyistä leivinpaperilla suojatun uunipellin päälle. Ota täyte esille ja laita täytettä pohjan päälle jättäen ulkoreunoihin noin 2 cm täytteetön osa. Täytteen ollessa ohjan päällä, sivele vettä ulkoreunoihin, että taikinat tarttuvat toisiinsa. Nosta toinen levyistä kohtisuoraa täytteen ja pohjan päälle. Painele reunat kunnolla kiinni, ettei täyte pääse paistaessa ulos. Voitele taikina kananmunalla ja anna kuivaa hetken, jonka jälkeen voitele vielä toinen kerta. Kun piirakka on voideltu, viillä piirakan päälle taikinaan symmetrinen kukkakuvio. Painele reunat kiinni tasaisesti harppu kuvioksi.

Pistele vielä haarukalla reikiä pintaan, että kosteus pääsee pois. Paista piirakka 225 astetta n. 30 min keskitasolla. Valmista kastike tässä vaiheessa.  Raasta punajuuri ja suolakurkku raastimella. Lisää smetana raasteiden joukkoon ja lisää, mausteet ja sitruunamehu. Nosta kylmään maustumaan. Piirakka on valmis, kun se on kauniin kullanruskea.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo