Koko Suomi leipoo: Tsaarin mausteinen kaalipiiras

KOKO_SUOMI_LEIPOO_KAUSI_6_BEAUTYSHOTS_MARI_KUVA_ANNA_GREUS

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännessä jaksossa leivottiin piirakoita.

Voitaikinapohja

  • 300 g voikuutio
  • 400 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho (jääkylmä)
  • 1 tl sokeri
  • 1 tl suola
  • ½ tl leivinjauhe
  • 250 g jääkylmä vesi
  • noin 6 dl vehnäjauhoja kaulimiseen
  • 1 kananmuna voiteluun

Kaali-maustekurkkutäyte

  • 300 g valkokaali
  • 1 kpl sipuli
  • 1 kpl valkosipulinkynsi
  • 70 g kanttarelleja
  • 100 g venäläisiä kokonaisia maustekurkkuja
  • 2 rkl ruokokidesokeri
  • 2 tl suola
  • 1 tl neilikka mauste
  • nokare voita

Mätidippi

  • 120 g smetana
  • 1 kpl punasipuli
  • ½ tl neilikkamauste
  • 50 g kirjolohenmäti

Lisäkeblinit

  • 3 dl piimä
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl öljyä
  • 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl tattarijauhoja
  • ½ tl soodaa

Paistamiseen

  • 100 g voita

Valmistusohje

VOITAIKINAPOHJA: Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa sekaisin. Nypi jauhojen joukkoon 100 g kylmää voita, laita loput voit takaisin kylmään odottamaan. Kaavi taikina kelmun päälle ja painele se suorakaiteen muotoiseksi, laita kelmu päälle ja vie pakkaseen noin 10 minuutiksi. Tässä vaiheessa aloita kaalitäytteen teko pilkkomalla kaali.

Kauli seuraavaksi taikina jauhotetulla pöydällä suuremmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa juustohöylällä voista siivuja ja asettele ne taikinan keskelle niin että molemmille sivuille jää yhtä paksut tyhjät taikina osat. Voi yltää taikinan ylhäältä alas. Taittele ensin toinen reuna voin päälle ja sitten toinen reuna päälle. Käännä taikina 45 astetta, niin että pitkä sivu on sinuun päin. Painele kaulimella keskeltä reunoihin päin ja hetken painelun jälkeen kauli taikina ohuemmaksi levyksi. Muista kaulia aina keskeltä reunoihin päin. Taittele taikina jälleen 3 osaan ja toista edellinen vaihe.

Taittele vielä kerran kolmeen osaan, kääri kelmu ympärille ja vie pakkaseen noin 15 minuutiksi. Jatka täytteen tekoa: Kuullota sipulit ja lisää kaali sekaan. Jatka taikinaa: ota kylmästä ja painele taikinaa hetki kaulimella. Kauli jälleen ohueksi levyksi ja taittele viimeisen kerran kolmeen osaan, laita kelmuun ja vie uudestaan pakkaseen 10-15 min. Jatka täytteen tekemistä. Nosta taikina kylmästä ja leikkaa se veitsellä kahtia, vie toinen pala takaisin pakkaseen. Painele toista palaa kaulimella ja kauli ohueksi levyksi. Aseta 28 cm irtopohja vuoka taikinan päälle ja leikkaa veitsellä taikinasta ympyrä. Nosta leivin paperille ja vie kylmään. Toista toiselle palalle sama. Nosta ensimmäinen pala pellin päälle ja voitele pohjan reunat munalla. Kaada valmis täyte keskelle ja tasoita. Älä levitä täytettä munalla voideltujen kohtien eli reunojen päälle. Nosta kansi päälle ja katso että reunat osuvat päällekkäin. Painele reunat sormilla kiinni.  Käytä apuna veistä ja vetele reunoihin viillot koko piiraan ympäri. Voitele piiras munalla. Tee todella terävällä (esim filerointiveitsi) kuviot piiraan päälle: Vedä veitsellä varovasti risti piiraan päälle. Tee sitten puoli kaaret, joista tulee lehdet. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla noin 30 minuuttia.

KAALITÄYTE: Pilko sipuli suikaleiksi ja valkosipuli pieniksi. Pilko kaali suikaleiksi. Kuullota sipulit paistinpannulla voissa. Lisää kaali sekaan ja sekoita. Laske lämpöä hieman ja laita kansi pannun päälle. Sekoittele aina välillä ja anna tekeytyä noin 10 min. Pilko kanttarellit ja maustekurkku. Lisää ruokokidesokeri pannulle ja sekoita. Lisää myös kanttarellit sekaan. Anna tekeytyä kannen alla 5-10 min. Lisää suola ja neilikka, sekoita huolella. Kaada täyte kulhoon ja jätä odottamaan. Lisää maustekurkut sekaan vasta juuri ennen täyttöä.

MÄTIDIPPI: Pilko sipuli kuutioiksi. Yhdistä smetana, mauste ja suurin osa sipulista, jätä noin 1 rkl sivuun, sekoita. Kaada kulhoon niin että keskellä jää pieni monttu. Lusikoi mäti koloon ja koristele reunat jäljelle jääneellä sipulilla. Vie kylmään.


Parhaat ruokaohjelmat