Koko Suomi leipoo: Kanagawan suuri keksi – houjicha- ja sitruunakeksiaalto
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa tehtiin keksitaidetta.
Sitruunakeksitaikina
- 600 g voita
- 260 g sokeria
- 3 sitruunan kuori
- 4,5 tl sitruunamehua
- 810 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- sinistä pastaväriä
Houjichakeksitaikina
- 400 g voita
- 170 g sokeria
- 4 rkl jauhettua houjicha-teetä (oma)
- 3 tl vettä
- 540 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Pikeeri
- 900 g tomusokeria
- 90 g valkuaista
- valkoista pastaväriä
- sinistä pastaväriä
Lisäksi
- 200 g vehnäjauhoja työpöydän jauhotukseen
Liimaukseen
- 500 g sokeria
Valmistusohje
"Keksi on versio japanilaisen taidemaalari Hokusain kuuluisasta teoksesta "Kanagawan suuri aalto". Keksi koostuu kolmesta aallon muotoisesta sitruunakeksistä sekä houjichakeksipohjasta, johon aallot kiinnitetään."
SITRUUNAKEKSITAIKINA: Valmista sitruunakeksitaikina: Vaahdota voi, sokeri, sitruunan kuori ja mehu sekä väriaine keskenään, kunnes seos on pehmeää ja kuohkeaa. Valmista houjichakeksitaikina vaahdottamalla voi, sokeri, houjicha ja vesi. Lisää molempiin taikinoihin jauhot ja sekoita. Kääri taikinat kelmuun ja jäähdytä niitä hetki jääkaapissa. Kauli houjichataikina n. 2,5 cm paksuiseksi, uuninpellin kokoiseksi levyksi. Tee levyyn 3 lovea aaltojen upottamista varten. Kauli sitruunakeksitaikina n. 1 cm paksuiseksi levyksi.
KEKSIEN LEIKKAAMINEN: Teos muodostuu kolmesta aallosta, jotka asetetaan pohjaan kiinni. Aallot upotetaan keksipohjassa oleviin loviin ja kiinnitetään leivontaliimalla (kts. asettelu liitteestä). Aaltokeksit leikataan sitruunakeksitaikinalevystä esimerkkikuvan muotoisina paloina. Pohja muotoillaan uuninpellin kokoiseksi, ja siihen jätetään lovet, joihin aallot asetetaan.
PAISTAMINEN: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita leikatut keksit n. vartiksi jääkaappiin. Asettele pohjan koloihin baking beanseja, jotta lovet eivät mene umpeen. Paista aaltoja 10-15 minuuttia ja pohjaa n.20 minuuttia. Keksien jäähtyessä valmista pikeeri.
PIKEERI: Sekoita valkuainen ja tomusokeri monitoimikoneella tasaiseksi massaksi. Jaa massa kahteen osaan. Valmista vaaleansinistä pikeeriä sekoittamalla valkoista ja sinistä pastaväriä. Lisää väriseos ensimmäiseen massaan. Sekoita pelkkää valkoista pastaväriä toiseen massaan. Kun keksit ovat jäähtyneet, lisää aaltoihin tyllalla valkoista pikeeriä pärskeiksi, ja lisää vaaleansinisellä pikeerillä raitoja luomaan sävyeroja siniseen "veteen"
KOKOAMINEN: Asettele aallot keksipohjassa oleviin loviin ja kiinnitä yhtymäkohdasta leivontaliimalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka