Koko Suomi leipoo: Kanagawan suuri keksi – houjicha- ja sitruunakeksiaalto
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa tehtiin keksitaidetta.
Sitruunakeksitaikina
- 600 g voita
- 260 g sokeria
- 3 sitruunan kuori
- 4,5 tl sitruunamehua
- 810 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- sinistä pastaväriä
Houjichakeksitaikina
- 400 g voita
- 170 g sokeria
- 4 rkl jauhettua houjicha-teetä (oma)
- 3 tl vettä
- 540 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Pikeeri
- 900 g tomusokeria
- 90 g valkuaista
- valkoista pastaväriä
- sinistä pastaväriä
Lisäksi
- 200 g vehnäjauhoja työpöydän jauhotukseen
Liimaukseen
- 500 g sokeria
Valmistusohje
"Keksi on versio japanilaisen taidemaalari Hokusain kuuluisasta teoksesta "Kanagawan suuri aalto". Keksi koostuu kolmesta aallon muotoisesta sitruunakeksistä sekä houjichakeksipohjasta, johon aallot kiinnitetään."
SITRUUNAKEKSITAIKINA: Valmista sitruunakeksitaikina: Vaahdota voi, sokeri, sitruunan kuori ja mehu sekä väriaine keskenään, kunnes seos on pehmeää ja kuohkeaa. Valmista houjichakeksitaikina vaahdottamalla voi, sokeri, houjicha ja vesi. Lisää molempiin taikinoihin jauhot ja sekoita. Kääri taikinat kelmuun ja jäähdytä niitä hetki jääkaapissa. Kauli houjichataikina n. 2,5 cm paksuiseksi, uuninpellin kokoiseksi levyksi. Tee levyyn 3 lovea aaltojen upottamista varten. Kauli sitruunakeksitaikina n. 1 cm paksuiseksi levyksi.
KEKSIEN LEIKKAAMINEN: Teos muodostuu kolmesta aallosta, jotka asetetaan pohjaan kiinni. Aallot upotetaan keksipohjassa oleviin loviin ja kiinnitetään leivontaliimalla (kts. asettelu liitteestä). Aaltokeksit leikataan sitruunakeksitaikinalevystä esimerkkikuvan muotoisina paloina. Pohja muotoillaan uuninpellin kokoiseksi, ja siihen jätetään lovet, joihin aallot asetetaan.
PAISTAMINEN: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Laita leikatut keksit n. vartiksi jääkaappiin. Asettele pohjan koloihin baking beanseja, jotta lovet eivät mene umpeen. Paista aaltoja 10-15 minuuttia ja pohjaa n.20 minuuttia. Keksien jäähtyessä valmista pikeeri.
PIKEERI: Sekoita valkuainen ja tomusokeri monitoimikoneella tasaiseksi massaksi. Jaa massa kahteen osaan. Valmista vaaleansinistä pikeeriä sekoittamalla valkoista ja sinistä pastaväriä. Lisää väriseos ensimmäiseen massaan. Sekoita pelkkää valkoista pastaväriä toiseen massaan. Kun keksit ovat jäähtyneet, lisää aaltoihin tyllalla valkoista pikeeriä pärskeiksi, ja lisää vaaleansinisellä pikeerillä raitoja luomaan sävyeroja siniseen "veteen"
KOKOAMINEN: Asettele aallot keksipohjassa oleviin loviin ja kiinnitä yhtymäkohdasta leivontaliimalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku