Koko Suomi leipoo: Muumiperhe hiekkarannalla, Siiri
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa pääosassa ovat muumit.
Keksitaikina
- 400 g Voita
- 2 ½ dl Sokeria
- 8 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
- 2 tl Leivinjauhetta
- 4 tl Vaniljasokeria
- 2 kpl Kananmunaa
- 3 tl Kardemummaa
- 3 tl Anista
- 2 rkl Kaakaojauhetta
Lemoncurd
- 2 kpl Sitruunoita
- 2 kpl Sitruunan kuorta
- 1 dl Sitruunanmehua
- 3 kpl Kananmunan keltuainen
- 1 ¾ dl Sokeria
- 75 g Voita
Pikeeri
- 3 kpl Kananmunan valkuaista
- 10-11 dl Tomusokeria
- 2 tl Sitruunamehua
- Pastavärit (musta, keltainen, punainen)
- Koristeluun
- 200 g Maitosuklaata
- 250 g Vaniljamassaa
- 5 dl Sokeria
- 5 tl Kanelia
Valmistusohje
KEKSITAIKINA: Mittaa kylmä voi, sokeri ja kuivat aineet yleiskoneen kulhoon. Lisää kananmuna koneen käydessä. Jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Jaa taikinapallo kolmeen osaan ja mausta taikina seuraavasti: Kardemumma, Anis, Kaakaojauhe. Kääri taikinat kelmuihin ja nosta kylmään odottamaan kaulintaa. (valmista tässä välissä lemon-curd, pikeeri ja sulata suklaa)
Kauli taikinat jauhoja apuna käyttäen kukin omiksi levyiksi: Kardemummataikina; Näkinkenkiä (muotilla) noin 20kpl. Anistaikina; Muumit (muoteilla) 4kpl (Muumipeikko, Niiskuneiti, Muumimamma ja Muumipappa). Kaakaotaikina; Uimahuone (kaavat) 1kpl.
Paista valmiit pikkuleivät uunin yläosassa 175–200 asteessa. Muumit noin 10min. Näkinkengät noin 5min. Uimahuone 5-10min.
LEMONCURD: Raasta sitruunoiden kuori ja purista mehu. Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokeri. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Säädä lieden lämpötilaa alhaisemmalle ja jatka keittämistä, kunnes seos sakenee (n. 5 minuuttia). Kaada kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes hilloke muuttuu vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasainen. Laita vaahto kylmään ja anna hetki tekeytyä. Laita jäähtynyt curdi pursotinpussiin.
PIKEERI: Mittaa kulhoon valkuaiset ja sitruunamehu. Vatkaa ne kevyesti sekaisin. Vatkaa seosta koko ajan ja lisää tomusokeria vähitellen joukkoon. Lisää tomusokeria noin 10 dl ja erottele se kahteen eri kulhoon (löysä ja paksu pikeeri). Lisää paksuun pikeeriin vielä 1 dl tomusokeria. Jaa valmis löysä-pikeeri 4 osaan. Värjää pikeerit pastaväreillä. Valkoinen, Musta, Punainen, Keltainen. Laita valmiiksi värjätyt pikeerit pursotinpusseihin.
HUOM! Jos pikeeri on liian löysää à lisää tomusokeria. Jos pikeeri on liian paksua à lisää sitruunamehua.
KOKOAMINEN JA KORISTELU:
NÄKINKENKÄ-KEKSIT (kardemumma-sitruuna täytekeksit). Ota esille 20 valimista simpukka-keksiä. Valmista vaniljamassapäällinen; Värjää sokerimassasta kaksi eri väriä: vaaleanpunainen ja vaaleansininen. Kaulitse massat ohueksi levyksi ja leikkaa simpukkamuotilla 10 simpukkaa (5x vaaleanpunaista ja 5x vaaleansinistä). Sipaise lemoncurdia keksipohjan päälle ja liimaa sokerimassa simpukka päälle. Aseta pöydälle loput 10 keksipohjaa ja pursota lemon-curdia niiden päälle tasaisesti. Aseta sokerimassa keksin puolikas curd keksin päälle tehden täytekeksin. Viimeistely: Pursota valkoista pikeeriä sokerimassan päälle - simpukan urat.
MUUMI-KEKSIT (aniskeksit): Ota esille 4 muumikeksiä. Pursota kaikkiin kekseihin paksusta pikeeristä valkoinen reuna ja täytä reunukset valkoisella löysällä pikeerillä.
Viimeistele kukin keksit erilaiseksi: Muumipeikko: mustat silmät. Niiskuneiti: mustat silmä, keltainen otsatukka ja -nilkkarengas. Muumimamma: mustat silmät, musta käsilaukku, puna-valkoinen esiliina. Muumipappa: mustat silmät, musta silinterihattu, musta piippu
UIMAHUONE-KEKSI (suklaakeksi): Ota esille valmiit keksit (uimahuone pohja, ovi, katto laudat, tikapuut). Sulata maitosuklaa mikroaaltouunissa ja aseta pursotin pussiin. Liimaa keksi osat paikoilleen. koristele suklaa sulalla esim:rantuja seinälautoihin, katto sokerimassasta/pikeeristä
VIIMEISTELY: Kaada kaneli-sokeria tarjoiluastialle. Asettele uimahuone keksi keskelle, muumit ympärille ja näkinkengät väleihin.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku