Koko Suomi leipoo: Käy Muumilaaksoon-pikkuleivät kolmella tavalla, Tanja
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa pääosassa ovat muumit.
Pikkuleipätaikina
- 200 g Voita
- 2 dl Sokeria
- 3 dl Perunajauhoja
- 1 tl Leivinjauhetta
- n. 3 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 180 g Ranskankermaa
Kaulintaan
- n. 2 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Mokkakiisseli
- 2 dl Kevytkermaa
- 1/2 dl Sokeria
- 2 rkl Maissitärkkelystä
- 75 g Voita
- 2 tl Murukahvijauhetta
- 2 tl Vaniljasokeria
Sokerikuorrutuskoristelu
- 2 kpl Munanvalkuainen
- 2 tl Sitruunanmehu
- n. 7 dl Tomusokeri
- Pastavärit; musta, punainen ja oranssi
Pikku Myy -pikkuleivät
- 1 kpl Sitruunankuori
- ½ sitruunan Sitruunanmehu
Papan hattu -pikkuleivät
- n. 1 rkl Mustaa kaakaojauhetta
- n. 1 rkl Kaakaojauhe
- Mamman essu -pikkuleivät>
- 2 tl Vaniljasokeria
Valmistusohje
PIKKULEIPÄTAIKINA: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Tee ensin peruspikkuleipätaikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja ranskankerma vuorotellen voi-sokerivaahdon sekaan. Jaa taikina kolmeen kulhoon. Lisää Mamman essutaikinaan vaniljasokeri, sekoita. Maista! Laita taikina kelmuun käärittynä jähmettymään kylmään. Lisää hattutaikinaan musta ja tavallinen kaakaojauhe, sekoita. Maista! Laita taikina kelmuun käärittynä jähmettymään kylmään. Lisää Myy taikinaan raastettu sitruunankuori ja sitruunanmehu. Lisää tarvittaessa vähän vehnäjauhoja, sekoita. Maista! Laita kelmuun käärittynä jähmettymään kylmään.
MOKKAKIISSELI: Mittaa kattilaan kerma, sokeri, murukahvi ja maissitärkkelys. Keitä hiljalleen n. 2 min koko ajan sekoittaen käsivispilällä. Nosta levyltä, kun sakenee hieman ja lisää huoneenlämpöinen voi ja vaniljasokeri sekaan. Sekoita tasaiseksi ja maista. Laita kylmään jäähtymään.
SOKERIKUORRUTUS: Erottele kananmunanvalkuaiset keltuaisista ja laita valkuaiset vatkauskulhoon. Vatkaa valkuaisia hetki sähkövatkaimella ja lisää sitruunanmehu. Lisää tomusokeria vähitellen ja koko ajan vatkaten, kunnes massa on kuohkeaa ja tarpeeksi paksua. Aikaa menee n. 3 min. Jaa kuorrutus 4 kippoon niin, että yhdessä on valkoinen ja muut olet värjännyt mustaksi, punaiseksi ja oranssiksi. Mustaa kuorrutetta tarvitaan vain vähän. Laita kuorrutteet pieniin pursotinpusseihin.
PIKKULEIPIEN TEKO: Tee ensin Mamman essut (pahvisabluuna). Kauli taikina n. 5mm paksuiseksi. Käytä kaulitessa vehnäjauhoja, ettei tartu alustaan. Leikkaa terävällä veitsellä sabluunan mukaan 20 kpl essuja, laita pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa n. 7 min, kunnes ovat saaneet hieman väriä. Ota heti pelliltä pois jäähtymään. Tee seuraavaksi Myyt (pahvisabluuna) samalla tavalla kuin edelliset. Tee 10 kpl. Tee viimeisenä hatut (pahvisabluuna) samalla tavalla kuin edelliset. Tee 20 kpl.
PIKKULEIPIEN KORISTELU JA TÄYTTÖ: Koristele ensin Mamman essuista 10 kpl. Tee punaisia ja valkoisia raitoja sokerikuorrutteella. Koristele sitten Pikku Myyt 10 kpl. Tee oranssilla sokerikuorrutteella hiukset ja mustalla silmät. Koristele sitten Papan hatut 10 kpl. Tee valkoisella sokerikuorrutteella raita hattuun. Täytä mamman essut ja papan hatut mokkakiisselillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku