Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kanelikierrekakku, Lauran resepti

Koko Suomi leipoo: jakso 1 Laura
Lauran kanelikierrekakku.
Julkaistu 04.03.2025 15:57

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden ensimmäisessä jaksossa leivottiin fantasiakakkuja.

Kardemummalla maustettu kääretorttupohja

  • 5 kpl Kananmuna
  • 2 dl Sokeri + 3 rkl ripotteluun
  • 1 dl Vehnäjauho
  • 1 dl Perunajauho
  • 1 tl Leivinjauhe
  • 1,5 tl Kardemumma
  • ¼ tl Suola

Korvapuustitäyte

  • 150 g Voi (huoneenlämpöinen)
  • 2 dl Fariinisokeri
  • 3 rkl Kaneli

Voikreemi

  • 400 g Voi (huoneenlämpöinen)
  • 9 dl Tomusokeri
  • 3 rkl Maito
  • 1 rkl Kaneli
  • 0,5 tl Vaniljauute/jauhe

Kakun kostutukseen

  • 1 dl Maito
  • ¼ tl Vaniljauute/jauhe

Koristepullat

  • 1 dl Maito
  • 10 g Hiiva (tuore)
  • 1/3 dl Sokeri (+2 tl viimeistelyyn)
  • 2,5–3 dl Vehnäjauho
  • ripaus kardemummaa
  • 25 g Voi (huoneenlämpöinen) (+2 tl viimeistelyyn)
  • aiemmin säästetty korvapuustitäyte
  • 1 kpl Kananmuna

Valmistusohje

Kääretorttupohja:

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
  • Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja jätä odottamaan
  • Vatkaa toisessa kulhossa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaahdoksi
  • Siivilöi kuivat aineet munavaahdon joukkoon ja sekoita varovasti käännellen
  • Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista uunissa 7–10 min
  • Pohjan paistuessa aseta toinen leivinpaperi pöydälle ja ripota sille ohuelti sokeria
  • Kumoa kypsä pohja heti uunista tultuaan sokeroidulle paperille ja irrota pohjan leivinpaperi heti. Jätä kuitenkin irrotettu paperi pohjan päälle jäähtymisen ajaksi estämään kuivumista

Korvapuustitäyte:

  • Sekoita kaikki ainekset sekaisin

Voikreemi:

  • Vatkaa huoneenlämpöistä voita, kunnes se vaalenee ja kuohkeutuu.
  • Lisää tomusokeri voivaahtoon vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten.
  • Jatka vatkaamista vielä usean minuutin ajan. Kokonaisvatkausaika saa olla ainakin 10 min.
  • Vatkaa lopuksi sekaan vielä maito, kaneli ja vanilja.
  • Jätä huoneenlämpöön odottamaan käyttöä.

Kostutus:

  • Sekoita vanilja maitoon.

Kakun kokoaminen: 

  • Kostuta jäähtynyttä pohjaa vähäsen vaniljamaidolla esim. pullasutia apuna käyttäen. Kostutus on hyvä kuitenkin jättää maltilliseksi, että korkean mallinen kakku pysyy kasassa.
  • Levitä sitten pohjan päälle ohuelti korvapuustitäytettä joka kohtaan. Voit lämmittää täytettä varovasti mikrossa, jos se on liian jämäkkää levitettäväksi. Huom. säästä vähän täytettä, jos haluat tehdä koristeeksi minikorvapuusteja.
  • Levitä sitten voikreemiä vajaan sentin kerros koko pohjalle aiemman täytteen päälle.
  • Leikkaa nyt pohja keskeltä puoliksi.
  • Kierrä pohja kääretortun lailla rullaksi aloittaen ensin toisen puolikkaan lyhyestä päästä. Kun toinen puoli on rullalla, nosta rulla toisen puolen päälle ja jatka rullaa näin suuremmaksi käyttäen toista puolikasta.
  • Käännä rulla pystyyn ja laita kylmään vetäytymään. Voit tukea rullaa, vaikka leivinpaperilla, jotta se jäähtyy oikeaan muotoon.
  • Tässä välissä voit tehdä koristeminipullat. Ohje alempana.
  • Halkaise kakku varovasti terävällä veitsellä tai kakkusahalla kahteen kerrokseen. Nosta päällimmäinen kerros hetkeksi sivuun käyttäen apuna lastaa/raappaa tms., ettei se hajoa.
  • Jos voikreemi on ehtinyt odottaessa hieman jämähtää, voit vatkata sitä vähän ja laita se sitten pursotuspussiin, jossa on tähtitylla.
  • Pursota runsaasti kreemiä alemman kakkupohjan päälle koristeellisiksi ruusukkeiksi. Reunimmaiset ruusukkeet jäävät lopputuloksessa näkymään kerrosten välistä.
  • Jäähdytä kerroksia nyt hetki erillään, jotta väliin pursotettu voikreemi jähmettyy, eikä pursua liikaa päällimmäisen kerroksen painosta painosta.
  • Nosta päällimmäinen kerros nyt paikalleen, kreemipursotusten päälle.
  • Pursota loput kreemistä kakun päälle haluamallasi tavalla ja koristele koko komeus runsaalla keolla minipullia.

Koristepullat:

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva.
  • Lisää sokeri (säästä 2 tl) ja kardemumma
  • Lisää puolet jauhoista ja vatkaa voimakkaasti.
  • Lisää voi (säästä 2 tl) ja loput jauhoista parissa erässä samalla taikinaa vaivaten.
  • Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisa ja leivottavissa.
  • Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 10 min.
  • Ota puolet taikinasta ja kauli se parin millin paksuiseksi suorakaiteen muotoon.
  • Levitä aiemmin säästämäsi korvapuustitäyte taikinalle ja kääri se rullalle pidemmältä sivulta alkaen.
  • Leikkaa rulla kolmioiksi, nosta kolmioiden terävä pää ylöspäin ja paina korvapuustin muotoon.
  • Jaa jäljelle jäänyt taikina kahteen osaan ja pyöritä toinen osa pariksi palloksi ja toinen osa pariksi tangoksi.
  • Sekoita 1 tl voita ja 1 tl sokeria keskenään. Paina pallon muotoisten pullien keskelle sormella kuoppa melkein pohjaan asti ja laita nokare seosta kuoppaan.
  • Solmi tangon muotoiset pullat solmuiksi.
  • Sulata viimeinen tl voita ja voitele solmut sillä ja ripottele loppu sokeri solmujen päälle.
  • Kohota pullia liinan alla vähintään 15 min.
  • Voitele korvapuustit ja voisilmäpullat kananmunalla.
  • Paista uunissa 200 asteessa, kunnes ovat kullan ruskeita (5–10 min). Tarkkaile paistoa, pienet kypsyy nopeammin.

Tuoreimmat aiheesta

Leivonta