Oi Maamme Suomi: Lauran fantasiakakku – Siintävät vaarat ja kirkkaiden järvien veet
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden kymmenennessä loihdittiin upeita fantasiakakkuja itsenäisen Suomen kunniaksi. Tässä Lauran tuotos.
Ruis-maitosuklaamuru
- 120 g voita
- 60 g sokeria
- 110 g ruisjauhoa
- 100 g maitosuklaata (miel. Fazerin sinistä)
Kakkupohjat
- 8 munaa
- n. 6 dl sokeria
- n. 4 dl vehnäjauhoja
- n. 2 dl perunajauhoja
- 3,5 tl leivinjauhetta
- vuokaspray
Mustaherukkagele
- 250 g mustaherukoita
- 1 dl sokeria
- 3 liivatetta
- tilkka vettä
Tyrnivalkosuklaamousse
- 1,5 dl laimentamatonta tyrnimehua
- 80 g valkosuklaata
- 2 dl vispikermaa
- 250 g mascarponejuustoa
- 1-1,5 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 7 liivatelehteä
Puolukkamousse
- 3 dl kuohukermaa
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 250 g + 50 g puolukoita
- 1-1,5 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 7 liivatelehteä
- 3.5 rkl vettä
kostutukseen
- 4 dl maitoa
- 2 tl vaniljasokeria
Sveitsiläinen marenkivoikreemi
- 8 kananmunan valkuaista
- 400 g sokeria
- 480 g voita
- 0,5 tl suolaa
- 2 tl vanilja-aromia
Kuorrutus ja kokoaminen
- tarvitaan
- halkaisijaltaan 30 cm kakkupahvi
- halkaisijaltaan 15 cm kakkupahvi
- neljä isoa pilliä
Koristelu
- 20 g sokerimassaa
- punaista, sinistä ja keltaista geelimäistä elintarvikeväriä
maalaamiseen
- 2-3 rkl vodkaa
- sinistä, mustaa ja keltaista geelimäistä elintarvikeväriä
- karkea, tasapäinen sivellin, kokoa 12
Valmistusohje
Ruis-maitosuklaamuru:
Sulata voi ja sekoita siihen jauhot ja sokeri. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 175 asteessa n. 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä ja murenna pohja pieneksi muruksi.
Sulata suklaa ja sekoita ruismurun kanssa. Levitä pellille ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Kakkupohjat:
Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan 23 cm ja 16 cm kokoiset irtopohjavuoat. Suihkauta vuokasprayllä. Taikina nousee paljon, joten vuokien reunojen tulee olla korkeat tai voit myös tehdä leivinpaperista korkeat reunukset.
Ota esille kaksi saman kokoista lasia. Riko munat toiseen lasiin. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria. Kaada sokeri yleiskoneen kulhoon.
Mittaa tyhjentämääsi lasiin munien kanssa yhtä paljon jauhoja, noin 75 % vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. Laita päälle 3,5 tl leivinjauhetta ja sekoita lusikalla jauhot keskenään.
Kaada munat kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa kiinteähköksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoon piirretyn kuvion tulisi pysyä hetken näkyvissä vaahdon pinnalla.
Siivilöi jauhot munavaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen. Kaada taikina valmistelemiisi vuokiin.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Huomaa, että pieni kakku kypsyy isoa nopeammin. Kakku on valmis, kun se on hieman irronnut vuoan reunoista eikä kakkuun pistettyyn tikkuun jää taikinaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen ritilälle jäähtymään.
Mustaherukkagele:
Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan 20 cm ja 12 cm kokoiset irtopohjavuoat.
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Soseuta mustaherukat. Lisää sokeri. Kiehauta vesi, liota liivatteet veteen. Kaada liivate ohuena nauhana mustaherukkasoseeseen samalla sekoittaen. Kaada massa vuokiin ja laita pakkaseen jähmettymään.
Tyrnivalkosuklaamousse:
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita keskenään sula suklaa, tuorejuusto, sokerit ja suurin osa tyrnimehusta. Kiehauta loppu mehu kattilassa, liota liivatteet mehuun. Kaada liivate massan joukkoon tasaisena nauhana samalla sekoittaen. Kääntele joukkoon vatkattu kerma. Laita mousse pursotinpussiin ja jääkaappiin odottamaan täyttämistä.
Puolukkamousse:
Soseuta puolukat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, jogurtti, puolukkasose ja sokerit. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi kattilassa, liota liivatteet veteen. Kaada liivate ohuena nauhana moussen joukkoon. Lisää moussen joukkoon vielä loput puolukat. Kääntele joukkoon vatkattu kerma. Laita mousse pursotinpussiin ja jääkaappiin odottamaan täyttämistä.
Kakkujen täyttäminen:
Leikkaa jäähtyneet kakkupohjat kolmeen osaan. Sekoita vaniljasokeri maitoon ja kostuta kakkupohjat. Kokoa kakut irtopohjavuokiin/kakkurenkaisiin. Laita pohjalle leivinpaperi ja reunoille reunakalvot.
Ota pakkasesta mustaherukkagele. Laita gele ensimmäisen pohjan päälle. Pursota päälle tyrnimousse. Levitä seuraavan pohjan päälle kerros ruis-maitosuklaamurua. Pursota päälle puolukkamousse. Laita päälle viimeinen kakkukerros. Laita jääkaappiin jähmettymään.
Sveitsiläinen marenkivoikreemi:
Laita valkuaiset ja sokeri metalliseen kulhoon/kerroskattilaan. Kuumenna vesihauteessa 72 asteiseksi samalla kevyesti vatkaten. Kaada massa yleiskoneen kulhoon ja vatkaa vispilällä täydellä teholla, kunnes massa on jäähtynyt huoneen lämpöiseksi, n. 10 minuuttia.
Kuutioi voi ja lisää kuutio kerrallaan marengin joukkoon samalla vatkaten, kunnes massa on tasaista. Vatkaa joukkoon suola ja aromi. Voit vielä lopuksi vaihtaa vispilän vatkainpäähän, vatkaa n. 5 minuuttia. Laita marenkivoikreemi pursotinpussiin, jossa on 25 mm leveä esim. korinpohjatylla.
Kuorrutus ja kokoaminen:
Poista kakuista vuoka/kakkurengas ja reunakalvo. Siirrä kakut kakkupahveille. Kuorruta kakut pyörivän kakkualustan päällä. Pursota reunat ylhäältä alas pyörittäen samalla alustaa. Pursota kakun päällinen. Tasoita kakun reunat ja päällinen pitkällä palettiveitsellä samalla alustaa pyörittäen.
Leikkaa pillit isomman kakun korkuisiksi ja työnnä ne ison kakun sisään tasaiselle etäisyydelle toisistaan, neliön kulmiksi. Pillit tukevat pohjakakkua, jotta päällimmäinen kakku ei paina sitä kasaan. Nosta pieni kakku ison kakun päälle. Pursota saumakohta ja siisti se palettiveitsellä.
Koristelu:
Värjää massa ruskeaksi. Muotoile massasta pieni kettu.
Pursota loppu kreemi kakun yhdelle sivulle mukaillen havupuista profiilia. Muotoile haluamaksesi pienellä palettiveitsellä. Nosta kakku kylmään, jotta kuorrute jähmettyy.
Nosta kakku kylmästä. Laita lautasen keskelle tilkka vodkaa. Laita lautasen reunoille cocktailtikulla sinistä, mustaa ja keltaista elintarvikeväriä. Sekoita väreistä haluamaasi sävyä, käytä vodkaa kuten vettä vesiväreillä maalattaessa. Vodka haihtuu pois kakun pinnalta.
Ota siveltimellä sopivasti sinistä ja mustaa väriä. Maalaa siniseksi molempien kakkujen päälliset. Sekoita sinisestä ja keltaisesta sopivia vihreitä sävyjä ja maalaa havupuuprofiili vihreäksi. Pyyhi sivellintä välillä, sillä rasvainen kreemi hankaloittaa värin leviämistä.
Aseta sokerimassakettu metsän siimekseen. Nosta kakku vielä kylmään ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa